Duitse knooppuntenroute net over de grens

Nieuwe knooppuntenroute langs de Geester See (DLD)

Terras in het Duitse plaatsje Lingen.

Ook in Duitsland heb je knooppuntenroutes. Deze route, vlak over de grens ter hoogte van Emmen, voert je via de Geester See naar het stadje Lingen.

Knooppuntenroute mist enorme plas

Links zien we bos. Rechts een lange en vooral ook hoge heuvel. Er moet hier toch ergens een groot meer zijn? Mobieltje erbij. En wat blijkt: het grote meer ligt boven ons. Om daar te komen wijken we af van de route. Het zweet gutst van ons voorhoofd terwijl naar boven fietsen. Maar die inspanning wordt beloond. Op vijftien meter hoogte staan we aan de boorden van Speicherbecken Geeste ook wel Geester See of Speichersee Geeste genoemd. En See is wel toepasselijk voor deze enorme plas water. In de verte zien we een jachthaven, fietsers komen als nietige poppetjes dichterbij over het pad dat een rondje meer biedt.

Koelwaterbekken voor kerncentrale

Fietsen langs het koelwaterbekken dat de Geester See is.
De route wijkt iets af van de knooppuntenroute. Beeld-auteur: Max de Krijger

In de jaren tachtig van de vorige eeuw is dit stuwmeer als koelwaterbekken voor de twaalf kilometer verwijderde kerncentrale van Lingen aangelegd. Deze haalt het koelwater uit rivier de Ems, maar als de waterstand te laag is wordt uit het meer geput. Op een zomerse dag kun je er even genieten van de bries. En het uitzicht natuurlijk. Niet alleen over het water, maar ook over de natuur vijftien meter onder ons. Het is een vijftig hectare groot wetland dat als natuurcompensatie werd aangelegd toen het meer een enorme hoeveelheid ruimte opslokte. Een verrekijker staat voor ons klaar, maar we zien alleen wat ganzen. Toch geeft een informatiebord aan dat zelfs de zeearend hier gespot kan worden.

Walmende platbodem

Schip vaart op de Linge langs het verdorde gras op de oever.
Over de Linge wordt veel frituurvet vervoerd. Beeld-auteur: Max de Krijger

We volgen, weg van de knooppuntenroute, de waterlijn en houden de knooppuntenroute beneden in de gaten. Als het waterroute te ver van de knooppunten af gaat wijken, pakken we het eerste pad naar beneden. Eerst een plukje bos, een drukke weg oversteken en dan naar rechts, langs het Dortmund Emskanaal. Dit kanaal verbindt het oostelijke Ruhrgebied met de zeehaven van Emden. In 1892 werd met de aanleg van het kanaal begonnen, in 1899 werd het officieel geopend door keizer Wilhelm II. Voorlopig blijven we dit kanaal volgen. Er is natuur, maar toch merk je dat je hier op de rand van stad en natuur balanceert. Want al snel doemt een raffinaderij op, met veel tankers die voor anker liggen. Hier wordt onder andere duurzame vliegtuigbrandstof geproduceerd. Volgens bronnen wordt de brandstof vervaardigd van afgewerkt frituurvet.

Nette fietsers in Lingen

Vol terras in Lingen voor het witte stadhuis met torentje.
Het oude raadhuis van Lingen uit 1555 is een blikvanger. Beeld-auteur: Max de Krijger

Hartje Lingen moet je afstappen. Opvallend dat echt alle fietsers zich netjes hieraan houden. In het oude centrum staan nog wat oude pandjes met winkels en horeca. Het oude raadhuis is de blikvanger, het is een kleintje en in 1555 gebouwd. Vanaf het terras – het frituurvet borrelde voor ons – verdiepen we ons eens even in deze stad. De geschiedenis gaat terug naar 975. Lingen lag op het kruispunt van twee belangrijke wegen, de Vlaamse en de Friese Straße en was daardoor al in de middeleeuwen een handelscentrum. Nu is het een middelgrote stad. Na de lunch steken we de Ems over. En dan is er bos met een heerlijk onverhard fietspaadje.

Onvindbare dieren

Man tuurt door telescoop naar zeldzame vogels.
Een local raadt aan om het vroeg in de ochtend te proberen. Beeld-auteur: Max de Krijger

In het bos is de temperatuur een stuk aangenamer. Maar wanneer we uitkomen op het Lohner Sand, stijgt het kwik weer flink. We stoppen, er is een uitkijktorentje, met bankjes en een boom die beschutting biedt. Zo midden op de dag laat geen beest zich zien. We moeten het doen met een spel voor kinderen. Een druk op de knop en je hoort een vogelgeluid. Raden maar, helaas zitten we er nog weleens naast. Een local zegt dat hier toch echt zeldzame soorten vleermuizen en vogels leven. En vele padden en vlinders. We kijken nog eens door de telescoop. De local raadt ons vanaf een afstand aan om vroeg in de ochtend te komen.

Geinspireerd?

Dat horen we graag!

Dank voor je bijdrage

Supermarkten om het water aan te vullen

Dorstige koeien bij de Ems
Na het plaatsje Dalum fietsen we een stukje langs de Ems. Beeld-auteur: Max de Krijger

Nog een stukje bos en dan het plaatsje Dalum met supermarkten waar we de watervoorraad aan kunnen vullen. Zweten maakt dorstig. Dan nog een keer de Ems over die we na een sierlijke bocht een stukje volgen. Een groep koeien staat dorstig langs de oevers. Een oude Ja-Knikker herinnert aan de tijd dat hier aardolie uit de grond kwam. Die tijd is voorbij, de frituurpan heeft zijn plaats ingenomen.

Praktisch

Kaartje van de route rond het Geestermeer
GPX-route wijkt iets af van de knooppuntenroute.

De route is bijna 40 kilometer lang. De start is bij camperplaats Am Speicherbecken, Biener Str., Geeste. Daar is ook horeca.

Knooppunten: 90-30-26-16-58-52-37-25-19-2-94-1-54-96-88-40-10-98-11-84-91-44-85-35-80-78-54-97-76

Je kunt ook hier de gpx downloaden: https://we.tl/t-T6zyHcEmMQ

Fiets huren?

Op geheimoverdegrens.nl vind je info over onder andere fietsen huren.

Doorkijkje onder zeil door op de gekleurde huizen van Stavoren.

4 Fietsroutes rond het IJsselmeer

4 Fietstochten om en nabij de Waddenzee en het IJsselmeer. Lees meer

Categorieën