Explosie van fietsers

Rondje fietsen in Parijs met Stein van Oosteren

Een rondje fietsen in Parijs met Stein van Oosteren

Fietsen in Parijs: gekkenwerk? Zeker niet. Dankzij corona en een ‘groene’ burgemeester maakt Parijs een ongekende verandering door. Nooit eerder werd er zo veel gefietst, en was het tegelijk zo leuk en veilig. Al kan er volgens onze gids van dienst, ‘vélosophe’ Stein van Oosteren, ook nog veel beter.

Twee waarschuwingen vooraf, van een man die er al meer dan 25 jaar woont, voor we gaan fietsen in Parijs. ‘Dit is de dichtstbevolkte stad van Europa. Je zit hier altijd iemand in de weg. Steek je een arm uit, dan raak je iemand. En oh ja, je moet soms on-intuïtief handelen, en links rijden, want daar ligt vaak het fietspad.’

Oh là là, daar gaan we. Op de fiets, dwars door heksenketel Parijs. Fietsactivist en ‘vélosophe’ Stein van Oosteren is onze doorgewinterde gids en gaat op z’n grote Hollandse fiets voorop. Ondertussen geeft hij aanwijzingen: één uitgestoken arm betekent: oppassen aan die kant. Twee armen (tegelijk!): uitkijken aan beide kanten.

Fietsen in Parijs heeft een revolutie ondergaan

De tocht voert richting het zuiden, naar het eerste echte stukje fietspad van Parijs, ontstaan in de jaren zeventig dankzij burgermoed; een plaquette herinnert er nog aan. ‘Mensen hier wilden niet naast een drukke autoweg wonen en kwamen in actie ‒ met succes. Magnifique!’ Het fietspad werd onderdeel van de coulée verte, de ‘groene stroom’, een rode loper voor fietsers van 15 kilometer, en onderdeel van de 170 kilometer aan ‘coronapistes’ in regio Parijs, die nu mede dankzij de ‘groene’, fietsvriendelijke burgemeester Anne Hidalgo mogen blijven.

Massaal fietsen in Parijs

Tijdens de coronacrisis werden de pistes inderhaast aangelegd, ten koste van parkeerstroken of autorijbanen. ‘Mensen gingen massaal fietsen. Dankzij de afgezette fietspaden durfden mensen te fietsen. Het aantal is sinds de crisis gestegen met zestig procent! Niemand had kunnen voorspellen dat een pandemie iedereen op de fiets zou krijgen.’

Fietsen in Parijs is steeds populairder
Foto’s: Bart Koetsier

Klein Duimpje

Fietsend door Parijs voel je je soms als Klein Duimpje, die niet naar broodkruimels, maar naar geschilderde fietsjes op de weg zoekt. Maar zolang het rechtdoor gaat, gaat alles formidabel en kun je flierefluitend doorkachelen. Moet je ergens afslaan, dan wordt het soms nog even een rommeltje, ook omdat handen uitsteken nog niet helemaal in het Franse systeem zit. Maar anno 2022 voel je je in de Franse hoofdstad al fietsend de koning te rijk. Weg van dat overvolle trottoir, uit die bedompte metro, die auto die vaststaat. Of zoals Van Oosteren het zegt: ‘Zonder fiets ben je hier hulpeloos. Dit is vrijheid!’

Zelf in Parijs fietsen?

fietsen in parijs

Op nl.parisinfo.com vind je 4 routes om Parijs te ontdekken. Onder andere een klassieker langs de Seine.

Overuren voor Franse fietsenmakers

Fietsen in Parijs
portret-stein

Een dubbelleven en een bestseller

Stein van Oosteren (1973) studeerde filosofie en psychologie in Nijmegen en vertrok in 1996 naar Parijs om een proefschrift te schrijven. Inmiddels is hij al jaren attaché van de Nederlandse ambassade voor Unesco. In zijn vrije tijd is hij woordvoerder van het ‘Collectif Vélo Île-de-France’, een soort Fietsersbond voor de regio Parijs (12 miljoen inwoners).

Een jaar geleden kwam zijn boek ‘Pourquoi pas le vélo? Envie d’une France Cyclable’ uit. Het werd een bestseller, goed voor veel publiciteit. Aan de hand van het Nederlandse fietsmodel pleit Van Oosteren voor een mentaliteitsverandering: waarom gaan we niet massaal fietsen?

Word nu lid

Help de Fietsersbond om Nederland veiliger te maken voor fietsers!

Klik hier
First dates op de fiets

Valentijnsdag: First Dates op de fiets in Utrecht

Fietsen & romantiek gaan perfect samen vinden studenten van de Hogeschool Utrecht Lees meer

Categorieën