Ruim 1,1 miljard euro voor fietsinfrastructuur

fietsinfrastructuur-investeringen

Nieuwe fietsenstallingen, extra doorfietsroutes en de realisatie van tunnels en bruggen voor fietsers en voetgangers. Vandaag maakten Mark Harbers (minister van Infrastructuur en Waterstaat) en Vivianne Heijnen (staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat) bekend dat de Rijksoverheid maar liefst 780 miljoen euro investeert in fietsinfrastructuur door het hele land. Samen met de bijdrage van gemeenten en provincies komt de totale investering voor de fiets op ruim 1,1 miljard euro. De Fietsersbond is aangenaam verrast met deze forse investering voor fietsinfrastructuur.

‘Met een investering als deze krijgt de fietser de aandacht die hij verdient. De Fietsersbond is dan ook ontzettend blij met dit nieuws’, aldus Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond. ‘Onze inzet voor de Tweede Kamerverkiezingen was 1 miljard voor de fiets. Het is een doorbraak dat we dit binnen een jaar bereikt hebben. Goede infrastructuur is een voorwaarde om meer mensen op de fiets te krijgen én te houden.’

Zet de fiets op 1!

De Fietsersbond behartigt de belangen van fietsers op plekken waar dat nodig is. Dat doen we al meer dan veertig jaar, omdat we geloven dat fietsen overal goed voor is: voor de bereikbaarheid van steden, voor het milieu, voor je plezier en voor een gezond leven.

Word nu lid

Investeringen in de fiets

fietsinfrastructuur-investering

Naast de investering van 780 miljoen voor de fietsinfrastructuur van het Rijk, betalen ook gemeentes en provincies mee aan de fietsmaatregelen. Bij elkaar is het bedrag dat in de fiets geïnvesteerd wordt dus nog groter; een totale investering voor de fiets van ruim 1,1 miljard euro. Het gaat om maatregelen zoals de doorfietsroutes; regionale fietsroutes waarop je comfortabel en zonder oponthoud kunt fietsen van plaats A naar plaats B. Ook komen er nieuwe fietsenstallingen bij OV-knooppunten. Zo komen er op de stations in Utrecht en Goes in totaal 3500 nieuwe plekken bij, zodat fietsers makkelijker en sneller kunnen overstappen op het openbaar vervoer.

Daarnaast komen op tal van plekken nieuwe tunnels en bruggen voor fietsers en voetgangers. Bijvoorbeeld over rijkswegen, of onder het spoor door, zoals in Wijchen en bij Sittard-Geleen. Zo is een woonwijk aan de andere kant van de weg of het spoor gemakkelijk per fiets of te voet te bereiken.

De Fietsersbond merkt dat het denken over mobiliteit is veranderd bij de overheden. De fiets wordt, ook in de gouden combinatie met openbaar vervoer, als volwaardig gezien. Daar horen investeringen in fiets (en OV) als deze bij. De Fietsersbond steunt de zorg over de stikstofproblematiek en de oproep van het kabinet om door te werken aan de bereikbaarheid van Nederland en hoopt dat de uitvoering snel van start kan gaan.

woonwijk_fiets

Honderden miljoenen voor de fiets bij bouw van nieuwe woningen

Goed nieuws voor de fiets! Lees meer

Categorieën