6,5 procent van de Nederlanders had afgelopen jaar te maken met fietsdiefstal, zo blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2023. De Stichting Aanpak Fiets- en E-bike-diefstal (SAFE) noemt de stijging van het aantal gestolen elektrische fietsen schrikbarend.
De nieuwe campagne Staat-E-Lekker benadrukt het belang om je fiets goed op slot te zetten, met meerdere sloten, zelfs bij een snelle stop. Overigens geldt dit natuurlijk ook voor niet-elektrische fietsen, want ook die nemen dieven nog altijd graag mee. Hier lees je meer tips om het ze zo moeilijk mogelijk te maken.
Per dag worden 200 tot 300 elektrische fietsen gestolen. Vooral bij stations en op straat, maar ook uit kantoorpanden, garages, schuren en woningen. Je fiets binnen stallen, verkleint de kans dat hij gestolen wordt: 35 tot 40 procent van de gestolen fietsen komen vanuit gesloten ruimtes.
Dieven gaan vaak voor het makkelijkste doelwit. Dus zorg dat je fiets goed staat, met een extra slot en ergens aan vast. Ook als je maar heel even weg bent. Met eenvoudige, maar effectieve manieren loop je minder kans dat jouw fiets wordt gestolen.
“Nederland is een walhalla voor fietsdieven. Wij zijn wereldwijd koploper op het gebied van e-bikes”, vertelt Rogier Eenkhoorn, projectmanager bij S.A.F.E. “Om tijd te besparen, kijken dieven waar en hoe e-bikes staan geparkeerd. Elektrische fietsen die met een enkel slot vast staan, zijn een makkelijke prooi. Mede door de opkomst van de powerkey en slijptol op de accu.”
-
Fiets en diefstal: zeven handige tips
Is je fiets weg? Je gestolen fiets kan nog terug komen. Kijk even rond in de buurt.
De preventiecampagne ‘Staat-E-Lekker’ is een initiatief van Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.), Centrum Fietsdiefstal, het CCV en verzekeraars Achmea, ANWB, Unigarant, ENRA, Kingpolis, ASR en Univé. Daarnaast wordt de campagne breed gedragen en verspreid door partners als de Fietsersbond, NS, slotenmakers, fietshandelaren, gemeenten en politie.