Breek uit je routine

Schoner fietsen met Routeplanner

Op een splitsing gaat fietser Lisa rechtdoor langs de auto's en fietser Suzanne slaat rechtsaf het groen in.

Fiets jij altijd dezelfde route naar je werk of de supermarkt? Misschien heeft onze Routeplanner een schoner alternatief waar je geen stikstofdioxide inademt. Social designers Lisa Strijbosch en Maartje de Goede helpen fietsers op weg.

Schrik niet: stikstofdioxidekaart

Maartje de Goede: ‘Het is gek dat je geneigd bent om altijd voor de snelste route te kiezen. Terwijl je met wat aandacht en tijd vaak een mooiere en schonere route kunt vinden.’
Op de stikstofdioxidekaart van atlasleefomgeving zagen Lisa en Maartje dat de verkeerswegen alarmerend rood waren. Dat inspireerde ze om fietsers bewust te maken van de vieze lucht die ze inademen, wat onder meer slecht is voor je longen.
Maartje: ‘We waren ons er niet zo van bewust dat we stikstofdioxide inademden en dat dat vooral rondom autowegen zo was. Maar rijd je tien meter bij de weg vandaan, dan is het alweer een stuk beter. Bizar dat we dat accepteren met z’n allen.’

Koptelefoon tegen de herrie

Lisa en Maartje houden de borden omhoog die ze op de splitsing plaatsen om fietsers de schonereluchtweg te wijzen.
Voor deze route langs de autoweg is een perfect alternatief laten Lisa (l) en Maartje zien. Beeld-auteur: Elizabeth Wattimena

Lisa Strijbosch: ‘Ik reed altijd langs de autoweg naar mijn atelier, maar met de Routeplanner heb ik een mooi stukje langs het water ontdekt. Veel ontspannener, lekker rustig wakker worden, minder herrie. Het is niet eens verder fietsen. En als het donker is, ga ik juist wél langs de drukke weg. Ik doe dan vaak mijn noisecancelling koptelefoon op om uitgeruster op de plek van bestemming aan te komen.
Maartje de Goede: ‘Ik ben net verhuisd, maar ik had altijd verschillende routes. Een voor als het mooi weer is langs het Amsterdam-Rijnkanaal. De zonroute. Daar staan minder gebouwen. En een route door de wijk, maar die ging langs een basisschool, dus als de kinderen naar school gingen of net uit school kwamen nam ik een andere route. Anders moest ik lang wachten voor de klaar-overs. Nu ik net verhuisd ben heb ik de kans om nieuwe routes te verkennen. Stom dat je geneigd bent om op Google Maps even de snelste route te zoeken. Sowieso goed voor je hersenen om af en toe wat anders te doen.’

Alternatieve route

Pro frisse lucht?

Steun de Fietsersbond

Ik wil frisse fietslucht

Rondom Utrecht vonden Lisa en Maartje in overleg met Clarion Wegeriff van Fietsersbond Nieuwegein een route langs de autoweg waar een perfect alternatief voor is, maar dat alternatief is misschien net wat minder vanzelfsprekend. Met bordjes langs de route maken ze fietsers bewust van de route langs het water en de vogels.

Route 1 zonder Routeplanner: grijs

Het fietspad van Lisa loopt aan de andere andere kant van een vangrail langs een drukke autoweg.
Vies en rumoerig fietspad langs de N408 naar Nieuwegein. Beeld-auteur: Elizabeth Wattimena

Langs de N-weg, N408.
Maartje: ‘Je voelt je een tweederangs burger. De weg is aangelegd voor auto’s en dan mag jij als extraatje ernaast fietsen. Het is heel grijs. Het lijkt ook of automobilisten met veel meer zijn omdat auto’s zo groot zijn en zo veel herrie maken. En dan heb je als automobilist ook nog eens minder last van de herrie en vieze stoffen die jezelf veroorzaakt als je met dichte ramen rijdt en dankzij de luchtfilters.’

Route 2 mét Routeplanner: groen

Fietser rijdt zielsgelukkig door een veld met bloeiende koolzaad.
Bloeiend koolzaad, dat zie je als fietser graag. Beeld-auteur: Elizabeth Wattimena

Via de Overeindseweg langs de Plofsluis, een fietsbrug waar auto’s maar op een deel welkom zijn.
Maartje: ‘Mooi dat die fietsbrug er speciaal voor fietsers is. Dat voelt zo welkom.’
Zodra je bij de autoweg rechtsaf slaat, richting Overeindseweg, met aan weerszijden groen, krijgen je oren rust. Ineens hoor je alleen nog maar vogels, het zoeven van je fietsbanden, klotsende golven. En door de rust ga je vanzelf rechter op je fiets zitten en om je heen kijken. Het zijn niet alleen de bloemen, het water en de vogels. Het is de totaalervaring van geur, zicht en geluiden. En dan ook nog gezonder.

frp_nieuwlogo

Fietsersbond Routeplanner

De Fietsersbond Routeplanner-app is gratis te downloaden op Android en Apple telefoons! Lees meer

Schoner, rustiger en leuker fietsen met de Fietsersbond Routeplanner

Waar Google Maps lompe rechttoe rechtaan fietsroutes plant langs autowegen, laat de Fietsersbond Routeplanner je kiezen: autoluw, alleen verharde paden, via knooppunten, natuurroute of recreatief. Naast de desktopversie hebben we ook een app voor op je mobiele telefoon. Als je op desktop inlogt met je Fietsersbond-account kun je ook een eigen profiel instellen en bijvoorbeeld aangeven dat je hindernissen voor brede fietsen (duofiets of driewielfiets) wilt vermijden. Zo kun je allerlei varianten zien van je standaardroute en besluiten hoe ver je om wilt rijden om van de natuur te genieten. Maar misschien hoef je niet eens om te rijden.

Redenen om te variëren:

-Schoner
-Rustiger
-Leuker

NIEUW: 60 Routes in de Routeplanner-app

60 Nieuwe en inspirerende routes mogelijk gemaakt door het Fiets en Wandelfonds van Vrienden op de Fiets. De routes variëren in lengte van twintig tot zestig kilometer er zit een gedetailleerde beschrijving bij met hoogtepunten en horeca onderweg. Met foto’s. Met de nieuwe zoekfunctie in de app kun je makkelijk een fietsroute vinden op basis van jouw voorkeuren. Je kunt filteren op afstand, provincie en plaats.

Logeren bij Vrienden op de fiets

logo fiets en wandelfonds
Het fiets en wandelfonds is er voor een bloeiend fiets- en wandelklimaat in Nederland.

Als je Vriend wordt van Vrienden op de fiets voor acht euro per jaar kun je gebruikmaken van hun logeeradressen. Voor 25 euro per nacht heb je dan al een bed; lekker goedkoop en altijd bij mensen die fietsers een warm hart toedragen.

NIEUW in de app: Nachtroute 

In de nieuwe app vind je ook de bètaversie van een nieuw routetype, ‘Nachtroute’, toegevoegd. Voor wie een goed verlichte, veilige route wil fietsen in het donker. Met deze route mijd je slecht verlichte en onoverzichtelijke wegen, tunnels en wegen door het bos. We zijn benieuwd wat je ervan vindt: [email protected]

Ongezonde fietsroute

Stikstof ook slecht voor de mens

Fiets je veel langs autowegen? Wie weet is er een gezondere route! Meer over stikstof

Categorieën

52200975667_53bff07c54_k

Suzanne Brink

Hoofdredacteur Crossmedia

Op de fiets ben ik vrij en onafhankelijk en dat gevoel wil ik delen. We zijn de enige organisatie in Nederland die zich volledig inzet voor de veiligheid en het geluk van fietsers: geweldig dat ik daar aan mee kan werken.