Test: EMQ elektrische vouwfiets

Lekker licht, vouwt prima, fietst beter dan Brompton

Vouwfiets EMQ

12,9 kilo weegt hij maar, de elektrische vouwfiets van EMQ. En hij is niet alleen licht, maar daarnaast makkelijk om op te vouwen en hij rijdt ook nog eens lekker, beter dan de veel bejubelde Brompton zelfs.

Verrassend. De wielen van de EMQ zijn maar 16 inch en hij heeft een korte wielbasis, maar toch rijdt hij heel stabiel. Prettiger dan een Brompton, die ik wat nerveus vind. De motor zit in het voorwiel en is krachtig genoeg om steile hellingen mee op te rijden. De rotatiesensor slaat snel aan, zodat je maar een kleine slag met de pedalen hoeft te maken voordat de motor start. Wel start de motor soms als je met de fiets aan de hand loopt, maar dat is op te lossen door jezelf aan te wennen om de ondersteuning uit te zetten of de remgreep met motoronderbreking lichtjes in te knijpen tijdens het wandelen. Dat de fiets geen versnellingen heeft is geen probleem dankzij de krachtige motor. Als je 25 kilometer per uur rijdt, moet je de trappers vrij snel rondtrappen. Ik vind dat zelf wel prettig, maar dat geldt misschien niet voor iedereen. 

Minpuntjes van de kleine accu

De, niet-uitneembare, accu zit in het frame verstopt. Groot is de accu niet. Hij heeft maar een inhoud van 240Wh. Voor korte ritjes geen probleem, maar als je meer dan 25 kilometer wilt fietsen met volle ondersteuning red je dat echt niet. Je kunt er bovendien niet op vertrouwen dat wat je op de display leest ook echt weergeeft hoe vol of leeg je accu is. Even op een terrasje bijtanken zit er ook niet in, want de accu laadt traag met 60W.

Vouwfiets EMQ

Goed te vouwen

Vouwen is een eitje. Je moet de achterkant met het achterwiel net zoals bij de Brompton onder het hoofdframe klappen, waarna je de stuurpen omklapt, het zadel inschuift en de pedalen opvouwt. Voordeel van dit systeem is dat je niet de hele fiets op hoeft te tillen zoals bij standaard vouwfietsen. Vervolgens is de opgevouwen fiets nog wel vrij lang, 80 centimeter. Als je hem in de rijrichting in de trein zet, blijft hij goed staan. Doe je dat in de breedte, valt hij om. Tillen van de gevouwen fiets gaat makkelijk door hem bij het leren handvat op te pakken.

Vrouw wacht met vouwfiets op de trein

Fiets meenemen in binnenlandse treinen

Soms kan het prettig zijn om je eigen fiets mee te nemen in de trein. De Fietsersbond… Lees meer

Details

Een leuk detail is dat de afstand tussen de schakels van de ketting van de EMQ extra kort is. Daardoor kun je voor en achter ook kleinere tandwielen gebruiken. Als je de fiets opvouwt komt de ketting los te hangen. Brompton lost dat op door montage van een spanner die de ketting op spanning houdt. Bij de EMQ hangt de ketting gewoon los. Mijn ervaring is dat dat geen probleem is. De ketting blijft op de tandwielen liggen.

De EMQ is geschikt voor mensen tot 95 kilo en een lengte van ongeveer 1.85 meter vanwege de lengte van de zadelpen. Prijs: 1997 euro via www.emq.nl

Vouwfiets EMQ

Categorieën

Kees Bakker, ook wel bekend als TestKees

Kees Bakker

Consumentenvoorlichter (TestKees)

TestKees test bij de Fietsersbond bijna alle fietsgerelateerde producten die er te vinden zijn.