Clipjes of magneetsluiting

Test: Kinderzitjes

Eén afrader: schoudergordel

kinderzitje

Vijf testers hebben gedurende een aantal weken steeds met andere kinderzitjes rondgereden. Kirsten: ‘Er ging een wereld voor me open. Ik had geen idee dat er zoveel verschillende soorten clipjes en sluitingen waren.’

Kirsten, Joas (3) en Seth (1) op de fiets met kinderzitjes
Kirsten, Joas (3) en Seth (1) op de fiets met kinderzitjes Beeld-auteur: Maarten Hartman

TestKees heeft samen met vijf ouders en hun kinderen veelgebruikte fietszitjes onder loep genomen. De grootste verschillen zitten in de clips, riempjes en gordels waarmee de kinderen vastgemaakt.

Kinderzitjestesters Kirsten, Joas (3) en Seth (1)

Kirsten: ‘Er ging een wereld voor me open bij het testen. Ik had geen idee dat er zoveel verschillende soorten clipjes en sluitingen waren. Als ik nu nog zitjes moest kopen zou ik daar toch even opletten. Mijn favoriet waren de zitjes met magneten van Yepp (Thule yepp nexxt mini.) Mooi design en het werkt allemaal prima.
Bij de meeste zitjes klik je de kinderen vast met een sluiting tussen hun benen, maar bij de Bobike Exclusive Mini zat de sluiting bij de schouders. Bij het losmaken moet je even kracht zetten en dan zit je met die scherpe sluiting al snel tegen een oor. Mijn zoontje vond dat niet prettig en hij kon hem bovendien zelf losmaken. Dat wil je niet. Verder maakte het mijn kinderen niet veel uit qua comfort. Mijn oudste zoon vond het geweldig om al die zitjes te testen: ‘Alweer een nieuw zitje! Een blauwe! Met een beertje!’ En hij zei: mama, nu wil ik weer slapen bij de Qibbel. Die had namelijk ook een slaapstand, haha.’

anne2
Anne met Gijs (3) en Suze (1) Beeld-auteur: Maarten Hartman

Kinderzitjestesters Anne, Gijs (3) en Suze (1)

Anne: ‘Op mijn eigen fiets heb ik zowel voor als achter een Bobike, maar het voorzitje is heel oud, dan zie je dat er in de loop der tijd wel een hoop verbeterd is. Dat oude zitje is ook veilig en stevig, maar ziet er minder gelikt uit en het rammelt. Ik had bijvoorbeeld een zitje met magneetjes. De kinderen waren het meest enthousiast over de Qibble want daar zat een stuurtje met een toeter en een speeltje bij. Kun je natuurlijk ook los erbij kopen, maar dat doe ik dan weer niet. Zonder vinden ze ook goed.
Als ik nu nieuwe zitjes zou moeten kopen zou ik andere kopen dan die ik nu heb. Als het regent lopen de zitjes die ik nu heb vol. Als ik nu nieuwe zitjes zou moeten kopen, zou ik zitjes met gaatjes kopen zodat het water eruit weg kan lopen. Als het regent moet ik nu altijd een handdoek meenemen.’

Kirsten, Joas (3) en Seth (1) op de fiets met kinderzitjes

De grote voor- en achterzitjestest

Kinderzitje kopen? TestKees en vijf behulpzame ouders vergeleken de meest gangbare zitjes

Kinderzitjes: waar moet je op letten?

1. CE-norm

Let op of het zitje een markering heeft met EN 14344. Het zitje voldoet dan aan de veiligheidseisen uit deze norm, waarvan de belangrijkste is dat het zitje voorkomt dat de voeten tussen de spaken kunnen komen.

2. Welke maat?

  1.  Als je een zitje koopt met EN14344-norm, betekent dat dat de voorzitjes geschikt zijn voor kinderen tot vijftien kilo en de achterzitjes voor kinderen tot tweeëntwintig kilo. De achterzitjes kunnen wel verschillen in diepte van de kuip. Dat is iets om op de letten. Een zitje als de Qibbel biedt duidelijk meer steun aan de zijkant en voor de armen dan een zitjes als de Yepp Nexxt.

3. Maximale belasting bagagedrager

Op de meeste bagagedragers kun je maximaal vijfentwintig kilo meenemen daar zit je al snel aan met kind en kinderzitje. Veel bagage kun je dan niet meer meenemen.

Vastzetten voetje
Vastzetten voetje

4. Montage achterzitje

  • Bagagedrager of losse beugel?
    Een achterzitje kun je monteren op de bagagedrager .Als je die niet hebt of je hem niet vertrouwt, kun je een achterzitje op een losse beugel monteren. Die beugel schroef je vast op de zitbuis. Nadeel van zo’n losse beugel is wel dat het zitje hoger komt en je dus je kind meer moet tillen om het in het zitje te krijgen. Voordeel is dat je bagagedrager nog vrij is voor het meenemen van bagage.
  • Hulpframe op bagagedrager
    Op een bagagedrager kun je een achterzitje monteren met behulp van een hulpframe (Bobike, Urban Iki en Yepp Maxi) dat je op de bagagedrager vastschroeft. Het zitje zelf kun je op deze manier snel op een andere fiets zetten, maar je hebt daar wel twee hulpframes nodig.
  • Zitje op andere fiets zetten met een grote knop
    Als je een zitje makkelijk op een andere fiets wilt kunnen zetten, kun je ook een zitje kopen  dat je rechtstreeks op de drager schroeft met behulp van een grote knop (Qibbel, Yepp Nextt en Polisport). Montage duurt iets langer dan klikken, maar je kunt wel makkelijker wisselen van fiets.  
  • Let op: niet te ver naar achter monteren
    Het is volgens de CE-norm niet veilig om een zitje te ver achterop te monteren, maar soms kun je niet anders. Bijvoorbeeld omdat het zitje te dicht op het zadel zit en het kind zijn bovenbenen niet kwijt kan. Bij sommige testers moest het zitje ook extra naar achteren omdat de dwarsstangen in de weg zaten. In de praktijk was dat niet gevaarlijk of wiebelig, misschien omdat de testers op robuuste stadsfietsen reden. Met een lichte sportfiets geeft het wellicht wel problemen.
Vastmaken van kind met gordel in kinderzitje
Gordel vastmaken Beeld-auteur: Maarten Hartman

Montage voorzitje

Voorzitjes maak je vast met een bevestigingsblokje op de stuurpen. Soms moet daarvoor het stuur iets omhoog. Alle fietsen in de test hadden een klassieke stuurpen. Let op: Het windscherm en stuur zitten elkaar soms in de weg. Om zeker te weten of het voorzitje op je stuur past kun je dat het beste door de fietsenmaker laten controleren.

Categorieën

52200975667_53bff07c54_k

Suzanne Brink

Hoofdredacteur Crossmedia

Op de fiets ben ik vrij en onafhankelijk en dat gevoel wil ik delen. We zijn de enige organisatie in Nederland die zich volledig inzet voor de veiligheid en het geluk van fietsers: geweldig dat ik daar aan mee kan werken.