Technische Toelichting E-Bike Test 2018

TestKees bespreekt de opvallendste zaken die uit de E-Bike test 2018 naar voren kwamen.

Alle E-bikes op een rij

Ons testpanel heeft een gevarieerd rondje gefietst van 13 kilometer rondom Doorwerth en Wolfheeze. Tijdens deze beproeving moesten ze de Italiaanseweg beklimmen, afdalen van de Holleweg en regelmatig op een slecht wegdek rijden. Op elke E-bike zijn tien rondjes op ons uitgezette parcours gereden door verschillende testrijders.

Testmethode

TestKees heeft de testers gevraagd om met de hoogste ondersteuning te fietsen, terwijl ze zelf rustig mee trapten. Na elke ritje van 13 kilometer mochten de testers een beoordelingsformulier invullen en startten ze met een nieuw rondje op een volgende fiets.

Naast de beoordeling van de fietsen door gebruikers, heeft TestKees ook de verschillende technische onderdelen met elkaar vergeleken. Zo testte hij onder andere hoe snel de accu’s leeg waren. Tijdens de fietsronde waren de accu’s snel leeg, omdat er ongeveer 90 hoogtemeters in het parkoers zaten. Voor een rondje in Nederland zijn dat er behoorlijk veel. Na 10 tot 12 kilometer per 100 Wh waren de meeste accu’s leeg. Dit is onder normale omstandigheden in de hoogste ondersteuning pas na zo’n 15 kilometer per 100 Wh.

Stabiliteit

De stabiliteit van de fietsen met de lage instap wordt elk jaar beter. Een aantal jaar geleden hadden we ook fietsen in de test die zeer instabiel waren. Er is nog wel een duidelijk verschil te voelen tussen een slap of een stabiel frame. Wanneer je zelf een proefrit maakt, merk je dit als je voorzichtig een stukje met losse handen fietst. Een slap frame gaat dan snel trillen. Je kunt de stabiliteit van het frame ook meten door je stuur snel heen en weer te bewegen. Wanneer je heen en weer zwabbert, is het frame instabiel. Als je van plan bent veel bagage mee te nemen tijdens een toekomstige fietstocht, is het slim om dit eveneens van tevoren te testen met de E-bike.

 

stabiel_frame

4x Bosch motoren

Er is getest met vier verschillende motoren die Bosch levert: Active Line, Active Line Plus, Performance Line en Performance Line CX.

De nieuwste modellen Active Line en Active Line Plus hebben twee belangrijke voordelen: Ze zijn stiller dan de oude motoren én ze geven nauwelijks extra weerstand als je zonder ondersteuning fietst.

Een ander groot verschil tussen de motoren is het maximale koppel dat ze leveren. Met een hoog koppel levert de motor meer kracht, wat nut heeft bij een laag toerental. Dit gebruik je bijvoorbeeld tijdens het wegrijden met de E-bike of voor een steile weg waar je niet terugschakelt.

De ondersteuning van de Performance Line en Performance Line CX beviel goed, vooral heuvelopwaarts. De krachtige ondersteuning kwam goed tot zijn recht op ons zware testparkoers. De Performance Line motoren waren echter wel gemonteerd op sportieve fietsen met derailleur, wat scheelde in kracht. De enige fiets met Active Line Plus met derailleur (Das Ebike Original), kreeg nagenoeg dezelfde waardering als de Performance Line motoren qua ondersteuning. De Performance Line motoren zijn, in tegenstelling tot de nieuwere motoren, duidelijk hoorbaar en bieden veel weerstand.

De ondersteuning van de Active Line motor is overduidelijk rustiger dan die van de Active Line plus motor. Dit was tijdens het wegrijden en heuvelopwaarts rijden goed merkbaar. Daarom was de waardering voor de Active Line motor lager dan de waardering voor de Plus variant.

De Active Line Plus met derailleur komt als beste uit de test voor de meeste fietsers, vooral voor ritten die heuvelopwaarts gemaakt moeten worden. De Active Line is qua ondersteuning rustiger, maar wel enigszins lichter en goedkoper dan de Plus motor. De Performance Line motoren bieden meer pit, maar maken meer geluid en bieden veel weerstand tijdens het fietsen zonder ondersteuning. Wat opviel was dat een aantal testrijders de Performance Line CX zo direct vonden reageren op hun eigen trapkracht, dat ze het gevoel hadden dat de motor steeds aan- en uitging.

Of je een fiets koopt met de nieuwe verbeterde Activeline motor of met een oude is snel te zien. Bij de nieuwe motoren heeft het kettingblad een standaard formaat en draait de ketting mee achteruit als je de cranks achteruit draait.

Hier vind je alle specificaties van de verschillende motoren van Bosch.

TestKees in gesprek

Versnellingskabels

Wat opviel aan de fietsen van het merk Pegasus, Katargo en Hercules, was dat ze slecht tot zeer slecht schakelden. Oorzaak hiervan zijn de versnellingskabels die zijn gemonteerd met teveel bochten. Hierdoor ontstaat er wrijving tussen de buiten- en binnenkabel en blijft de versnelling hangen tijdens het schakelen. Dit zorgt voor een hoop geratel.

kabel-met_bochten

Verschil in snelheid bergopwaarts

De testers zijn de Italiaanse weg in de hoogste ondersteuning op gefietst, waarbij ze tegelijkertijd rustig mee fietsten. Ze moesten de snelheid onthouden die ze bereikten op het zwaarste punt. Vanuit deze bevindingen ontstond een goed beeld van de snelheid van alle fietsen heuvelopwaarts. De fietsen met een krachtige motor (de Bosch Performance Line en Steps e8000) en derailleurversnelling gingen het snelst: ze haalden rond de 22 kilometer per uur. Daarna waren de E-bikes met een Active Line Plus motor en een nexus8 versnellingsnaaf of derailleurversnelling het snelst: die haalden rond de 18 kilometer per uur.

De fietsen die langzaam omhoog kropen waren de E-bikes met een Active Line motor of voorwielmotor in combinatie met een nexus7 of Nuvincinaaf: Deze motoren haalden gemiddeld slechts 14 kilometer per uur.

Vrolijke vrouw

Fietsen zonder ondersteuning

De testers hebben ook op een vlakke weg met glad asfalt gefietst zonder ondersteuning. De fietsen die de hoogste waardering kregen, waren DAS E-Bike Original en de Merida E-SPRESSO SPORT 900. Beide fietsen hebben een motor en een aandrijving met derailleur die weinig weerstand bieden. Fietsen die zwaarder trapten, waren de E-bikes met Nexus7 naaf of Nuvincinaaf. Deze naven hebben namelijk vrij veel interne weerstand.

Nieuwsgierig naar de E-bike die als winnaar uit de test kwam? Ga direct naar de E-bike test.

 

 

Categorieën

Kees Bakker, ook wel bekend als TestKees

Kees Bakker

Consumentenvoorlichter (TestKees)

TestKees test bij de Fietsersbond bijna alle fietsgerelateerde producten die er te vinden zijn.