fietsdiefstal

Antidiefstalchip

‘Vanaf september 2001 levert AXA de Protagtor, een slot met ingebouwde chip. Dankzij de chip zouden gestolen fietsen makkelijk traceerbaar moeten zijn’, schreef de Vogelvrije Fietser in 2001. Het is helaas een mislukking geworden.

DPC, fietschip

In 2014 zijn fietsfabrikanten zijn gestopt met het inbouwen van de fietschip. Sloten met zo’n chip zijn te herkennen aan de afkorting DPC. ‘Dit omdat de chip in het slot werd geplaatst en deze het eerste is wat men weghaalt als de fiets gestolen is. Kortom de chip was niet echt een geslaagd preventiemiddel’, zei Mojgan Yavari, hoofdinspecteur van politie en landelijk coördinator aanpak fietsdiefstal in 2014 tegen de Consumentenbond.

Het leek allemaal zo veelbelovend. Dit schreef de Vogelvrije Fietser bij de introductie van de fietschip:
‘De registratie van de fiets en het opgeven van vermiste fietsen lopen via de website www.fietsregistratie.nl (site is in 2002 weer opgeheven, omdat dit systeem niet werkte, red.) . Bij aankoop van een nieuwe fiets met de Protagtor vul je op de website de gegevens in van de fiets, je persoonlijke gegevens, de code van de chip en een wachtwoord. Wordt je fiets gestolen of wijzigen je adresgegevens, dan kun je inloggen met je wachtwoord en de gegevens zelf veranderen. De AXA Protagtor wordt gemonteerd op fietsen van onder andere Gazelle, Union, Multicycle, Giant en Enra en Unigarant. De Protagtor is niet los te koop.

Met de Protagtor kunnen bonafide fietsenhandelaren en consumenten zelf via internet controleren of een fiets gestolen is. Of het echt helpt tegen fietsendiefstal zal afhangen van de bereidheid van de politie om fietsen te scannen en daarmee te controleren of ze gestolen zijn, iets wat nu nog niet gebeurt. Een probleem daarbij is dat er twee verschillende systemen op de markt zijn; de fietsen van Accell (Koga Myata, Batavus en Sparta) worden in 2002 uitgerust met een andere chip. Duidelijk is wel dat de fietsfabrikanten die de Protagtor monteren de registratie gaan gebruiken om de geregistreerde fietsbezitters reclame toe te sturen. De enige manier om daar onderuit te komen is een briefje te sturen met de goeie ouwe post.’

poolsesleutel

AXA-ringsloten en de fietsdievensleutel

Bij ringslotenfabrikant AXA in Veenendaal dwong de fietsdievensleutel respect af. Lees meer

Fiets gestolen?

Wij strijden tegen fietsdiefstal. Help je mee?

Ja, ik word lid!