Fietsen stallen in Utrecht

Fietsen en reuma

Voor mensen met reuma is het erg belangrijk om goed te bewegen. Fietsen is een laagdrempelige manier om ondanks je reuma goed in beweging te blijven.

Over reuma

stel_op_de_rug
Beeld-auteur: Corné Sparidaens

Reuma is de verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende aandoeningen van je ‘bewegingsapparaat’, die niet door een ongeval zijn veroorzaakt. Je ‘bewegingsapparaat’ bestaat uit je gewrichten, spieren, pezen en botten. Het  zorgt ervoor dat je je lichaam kan bewegen.  In Nederland heeft – volgens ReumaNederland – 1 op de 9 mensen last van reuma.

Waarom fietsen helpt bij reuma

Behandelen:  Regelmatig een stukje fietsen kan je symptomen, zoals pijn in je gewrichten en stijfheid verminderen. Je blijft in beweging en belast kwetsbare lichaamsdelen zoals je knieën en je voeten niet te veel. Daarnaast is fietsen makkelijk te doseren. Je bepaalt helemaal zelf hoe snel je gaat en hoe hard je trapt. Daardoor kun je je fietsrit helemaal afstemmen op wat je op dat moment aankunt.

Gaan fietsen met reuma

Bij reuma is het belangrijk dat je een fiets hebt die bij je past. Sommige patiënten hebben baat bij een zo recht mogelijke zit, anderen hebben juist een voorkeur voor een ligfiets of bijvoorbeeld een driewielfiets met sportieve zit. Overleg met je behandelend arts of met de fysiotherapeut welke houding voor jou het beste is. Ook de fietsspecialist kan je daarbij helpen. Daar vind je ook allerlei accessoires die het fietsen makkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan een achteruitkijkspiegel, zodat je makkelijker achterom kijkt.

Tips voor onderweg

Huka Cortes_7964
Beeld-auteur: Huka
  • Kies een goede fiets en laat die goed afstellen. Je fietsspecialist kan je daarbij helpen.
  • Kleed je niet te warm aan. Dat ontdekte Wiebe Patberg in 2005 tijdens zijn promotieonderzoek naar de invloed van kou, warmte en vocht op reuma. Patberg was onderzoeker bij de afdeling Medische Fysiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en is zelf reumapatiënt. Hij ontdekte dat de luchtvochtigheid – die bij warm weer hoger is dan bij koud weer – de doorslag geeft bij het afnemen of toenemen van de pijnklachten. Warm weer geeft meer klachten vanwege de hoge luchtvochtigheid. Koude vermindert de klachten. Patberg begon een experiment en merkte dat veel naar buiten gaan zonder jas tot minder pijnklachten leidt en tot een lagere reumafactor. Fietsen heeft een nog grotere impact. Op de fiets neemt de ventilatie aan de huid toe zodat die droog blijft. Voorwaarde is wel dat je je zo schaars mogelijk kleedt en rustig fietst, zodat je je niet in het zweet trapt.
  • Houd in de gaten of je klachten krijgt tijdens het fietsen en bespreek deze met je behandelend arts en je fietsspecialist. Sommige klachten kunnen vrij eenvoudig verholpen worden, bijvoorbeeld door polsbanden te dragen of door je zadel te verstellen.

Meer weten

Je vindt meer tips over bewegen en reuma bij ReumaNederland en de Reuma Beweegwijzer.