Fietsen stallen in Utrecht

Woordenboek Gladheid

VeegwagenBorstelen

Gladheid op het fietspad bestrijden kan niet (alleen) door zout te strooien. Zout moet ingereden worden. De brede autobanden verspreiden het zout en zorgen dat de sneeuw smelt. Met smalle fietsbanden werkt die aanpak niet. Daarom kan er beter geveegd of geborsteld worden als er sneeuw ligt. Veel gemeenten schaffen daar speciale wagentjes voor aan die klein genoeg zijn om op het fietspad te kunnen rijden. Als het heeft geijzeld is pekel, zout water, het aangewezen middel. 

Compliment

Fietsersbondafdelingen waren de afgelopen jaren erg tevreden over de gladheidsbestrijding in onder andere Leusden, Hoofddorp, Eindhoven, Bloemendaal, Berkelland, Ermelo, Papendrecht, Geldrop, Almere, Haarlem, Amstelveen, Castricum, Zaanstad en Heerhugowaard. De Provincie Noord-Holland krijgt een speciaal compliment voor de gladheidsbestrijding op provinciale fietspaden. 

Meldpunt

Gladde fietspaden? Meld ze bij het Meldpunt van de Fietsersbond. Wij registreren gladheid en manen de gemeente in de toekomst de gladheids beter te bestrijden.

Slachtoffers

De winter van 2009/2010  was een drama. 1400 Fietsers per week kwamen bij de Eerste Hulp in het ziekenhuis terecht vanwege de gladheid. Vervelend voor de fietsers zelf, maar ook een grote kostenpost voor de samenleving. De Fietsersbond heeft toen sterk gelobbyd voor betere gladheidsbestrijding. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. In latere winters vielen spectaculair minder slachtoffers bij gladheid. De winter van 2012/2013 moesten 425 fietsers bij week zich laten behandelen. Lees op veiligheid.nl meer over cijfers van slachtoffers. 

Sproeien

Sproeien van pekel, zout water, blijkt ook aanmerkelijk effectiever dan strooien van zout op fietspaden. Sproeien moet je doen vóór verwachte ijzel (zeldzaam) of opvriezende weggedeeltes én als er toch ijzel is gevallen danwel weggedeeltes zijn opgevroren.

Strooiroutes

Gemeenten bestrijden doorgaans de gladheid niet op alle fietspaden, maar concentreren zich op de hoofdfietsroutes. Welke routes dat zijn, staan meestal op de site van de betreffende gemeente. Vanaf 15 december staan ook een groot aantal van die strooiroutes op de Routeplanner van de Fietsersbond. Wel zo makkelijk.