Direct naar inhoud

Woordenboek Gladheid

‘Strooiroutes’ is een misleidende term voor fietspaden waarop gladheid bestreden wordt. Op fietspaden werkt sproeien, borstelen en vegen beter.

Borstelen

Gladheid op het fietspad bestrijden kan niet (alleen) door zout te strooien. Zout moet ingereden worden. De brede autobanden verspreiden het zout en zorgen dat de sneeuw smelt. Met smalle fietsbanden werkt die aanpak niet. Daarom kan er beter geveegd of geborsteld worden als er sneeuw ligt. Veel gemeenten schaffen daar speciale wagentjes voor aan die klein genoeg zijn om op het fietspad te kunnen rijden. Als het heeft geijzeld is pekel, zout water, het aangewezen middel.

Compliment

Fietsersbondafdelingen waren de afgelopen jaren erg tevreden over de gladheidsbestrijding in onder andere Leusden, Hoofddorp, Eindhoven, Bloemendaal, Berkelland, Ermelo, Papendrecht, Geldrop, Almere, Haarlem, Amstelveen, Castricum, Zaanstad en Heerhugowaard. De Provincie Noord-Holland krijgt een speciaal compliment voor de gladheidsbestrijding op provinciale fietspaden.

Slachtoffers

Een echte serieuze winter hadden we de laatste jaren niet. Je zou bijna vergeten dat in de winter van 2009/2010 maar liefst  1400 Fietsers per week bij de Eerste Hulp in het ziekenhuis terecht kwamenvanwege de gladheid. Vervelend voor de fietsers zelf, maar ook een grote kostenpost voor de samenleving. De Fietsersbond heeft toen sterk gelobbyd voor betere gladheidsbestrijding. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. In latere winters vielen spectaculair minder slachtoffers bij gladheid. De winter van 2012/2013 moesten 425 fietsers bij week zich laten behandelen.

Sproeien

Sproeien van pekel, zout water, blijkt ook aanmerkelijk effectiever dan strooien van zout op fietspaden. Sproeien moet je doen vóór verwachte ijzel (zeldzaam) of opvriezende weggedeeltes én als er toch ijzel is gevallen danwel weggedeeltes zijn opgevroren.

Strooiroutes

Gemeenten bestrijden doorgaans de gladheid niet op alle fietspaden, maar concentreren zich op de hoofdfietsroutes. Welke routes dat zijn, staan meestal op de site van de betreffende gemeente. Maar het is helemaal makkelijker om je route via strooiroutes op de Routeplanner van de Fietsersbond te vinden.

Ook leuk: fietsparkeerjargon

Word lid van de Fietsersbond

Steun de belangenbehartiger van fietsend Nederland en ontvang heel veel voordeel!