Direct naar inhoud

Waar mag je je aangepaste fiets parkeren?

Mag je een driewielfiets stallen in voetgangersgebied of op de stoep?

Ja, in principe mag dat gewoon. Net zoals andere fietsen en bromfietsen. In de praktijk is het minder simpel, bijvoorbeeld als er een fietsparkeerverbod geldt. Maar als je beter kunt fietsen dan lopen kun je in veel gemeenten een ontheffing aanvragen. Opvallend daarbij is dat er grote verschillen zijn in kosten en wat die ontheffing betekent. Soms heb je een dokterverklaring nodig. Elke gemeente doet het anders.

Een paar voorbeelden

Groningen

Groningen heeft een regeling met een sticker met de tekst ‘mijn fiets is mijn hulpmiddel’. Met deze sticker op de fiets mag je je fiets of driewielfiets parkeren in gebieden met een fietsparkeerverbod. In Groningen worden gemiddeld 100 á 150 stickers per jaar uitgegeven. De aanvraag is laagdrempelig, aldus Onno Molenaar, persvoorlichter van de gemeente. ‘we vragen om weinig bewijzen en hebben vertrouwen onze burger. De sticker geldt op plekken waar een fietsparkeerverbod geldt in de binnenstad, dus niet bij de stations.’

Voorwaarden om zo’n sticker te krijgen:

Het aanvragen van een sticker in Groningen is gratis.

Strijd voor meer toegankelijke routes

Als je lid wordt, steun je het werk van de Fietsersbond. Wij willen dat alle fietsers veilig en comfortabel kunnen fietsen. Samen met honderden vrijwilligers strijden we voor jouw belangen. Help je mee?

Amersfoort

In Amersfoort kost een ontheffing 40 euro voor een periode van drie jaar. Met de Amersfoortse ontheffing mag je door het voetgangersgebied fietsen en parkeren op plekken met een fietsverbod, waaronder rondom het station. De gemeente vraagt wel een doktersverklaring.

Apeldoorn

De gemeente Apeldoorn meldt op de website: ‘Voor een scootmobiel, driewielfiets of loopfiets hoeft u geen ontheffing aan te vragen. Deze worden niet verwijderd uit de binnenstad.’

Utrecht

Als je Utrecht in het voetgangersgebied wil fietsen, krijg je als je een ontheffing aanvraagt, een ‘schildje’ dat je op je fiets kunt bevestigen. Kosten 93,95 euro. Volgens de gemeentelijke woordvoerder zou dat ook gelden voor een driewielfiets, ‘want dat is gewoon een fiets’.

Maar een scootmobielrijder mag in Utrecht door het voetgangersgebied rijden, want ‘dat is een gehandicaptenvoertuig en daarvoor gelden andere regels’.

Dus als jouw driewielfiets geldt als gehandicaptenvoertuig (bijvoorbeeld omdat hij gemaakt is door een erkende fabrikant van aangepaste fietsen), heb je ook in Utrecht geen ontheffing nodig om door het voetgangersgebied te rijden.

Voor het parkeren heeft de gemeente Utrecht geen speciale ontheffing om te parkeren op plekken waar het verboden is, maar heeft fietsparkeervakken gereserveerd (herkenbaar aan de straattegel met het logo van een handbike) en ‘toegankelijke’ fietsparkeerplekken in een aantal bewaakte stallingen. Dat wil zeggen fietsparkeerplekken waarvoor je niet een trap of helling af moet.

  • Waar mag je fietsen met je aangepaste fiets?

    Is een driewielfiets, duofiets of handbike een gehandicaptenvoertuig? Niet automatisch.

Andere gemeenten

Een aantal gemeenten heeft geen regeling. Haarlem bijvoorbeeld, terwijl het in die gemeente op veel plekken verboden is om je fiets te parkeren. Haarlem zelf zegt dat dat in de praktijk geen problemen oplevert omdat er altijd een aantal plekken zijn waar wel geparkeerd mag worden, ook in de stationsomgeving.

Verschillende andere gemeenten hebben ook een ontheffingsregeling voor fietsparkeren:

Mis je nog een gemeente in dit rijtje? Laat het ons weten via onderstaand formulier!

Ontheffingsregeling(Vereist)
Bv. sticker, pas, brief, etc.
Zo ja, hoeveel?
Medische onderbouwing nodig?(Vereist)
Privacy(Vereist)

Een lijst met medewerkers