In het buitenland gelden soms anders verkeersregels voor fietsers.

Wat zijn de belangrijkste buitenlandse fietsregels?

Fietsen is universeel. Toch gelden er in het buitenland soms andere regels dan we hier gewend zijn. Goed om op te letten als je met de fiets op vakantie gaat (of daar een fiets huurt).

Passagiers

Achterop met koffertje: mag dit
Beeld-auteur: Bas de Meijer

In België, Denemarken, Duitsland en Italië mag je alleen iemand achterop meenemen als daar een zitplaats is voorzien, bijvoorbeeld een kinderzitje. Het is dus niet toegestaan een passagier op de bagagedrager te laten zitten. In Frankrijk mag je alleen kinderen tot 14 jaar op de fiets meenemen. Zijn ze jonger dan 5 dan moeten ze in een kinderzitje met veiligheidsgordel. In Oostenrijk mogen kinderen niet voorop in een zitje worden vervoerd. Ook mag je er geen kinderfiets koppelen via een tandemstang. In Spanje mag je geen kinderen meenemen in een aanhanger, al zijn er steden waar dit wel wordt toegestaan.

Fietshelm

In Duitsland wordt het dragen van een fietshelm aangeraden, en zie je veel fietsers met helm rijden, maar het is er niet verplicht. In Spanje is het overal verplicht voor kinderen tot 16 jaar. Voor anderen alleen buiten de bebouwde kom, tenzij de fietsomstandigheden zwaar zijn (een steile klim of extreem warm weer). In Frankrijk en Oostenrijk zijn helmen verplicht voor kinderen tot 12 jaar. In Kroatië tot 16 jaar.

Alcohol

Het maximale alcoholpromillage in Duitsland is vrij hoog: 1,6 ten opzichte van 0,5 in Nederland en de meeste andere Europese landen. Maar als je zichtbaar onder invloed bent en over de weg zwalkt, kun je alsnog een boete krijgen, zelfs al blijf je onder die limiet. In Oostenrijk is het maximaal toegestane alcoholgehalte 0,8 promille.

Telefoon

De telefoon vasthouden tijdens het fietsen is in de meeste landen verboden. Handsfree bellen mag vaak wel. In Frankrijk, Slovenië en Spanje mag je geen koptelefoon of oortjes gebruiken. In Duitsland wel, zo lang je het omgevingsgeluid nog wel kunt horen. In Kroatië mag je één oortje in, maar geen koptelefoon op beide oren.

Opvallend

In Frankrijk, Italië en Spanje moet je in het donker en bij slecht zicht een reflecterend veiligheidsvest dragen, ook als je achterop zit. In Italië geldt dat ook in tunnels. Na zonsondergang mag je in deze landen ook niet meer naast elkaar fietsen. In Italië maken ze een uitzondering voor kinderen tot 10 jaar, die mogen wel rechts naast een oudere persoon fietsen.

En nog een paar opvallende regels:

  • Staat er in Frankrijk een rij auto’s ergens te wachten, dan mag je daar niet rechts langs fietsen.
  • In Spanje mag je buiten de bebouwde kom niet voorsorteren aan de linkerkant van de weg. Je moet rechts blijven totdat je veilig linksaf kunt slaan.
  • Oostenrijk kent speciale oversteekplaatsen voor fietsers, Radfahrerüberfahrten in goed Duits. Je herkent ze aan een vierkant blauw bord met een witte driehoek waarin een fietser staat afgebeeld. Fietsers hebben hier voorrang, maar let op: bij het naderen mag je niet sneller fietsen dan 10 km/h.
Politie op de Fiets

Boetes voor fietsers

Voor welke overtredingen kun je als fietser een bekeuring krijgen en hoeveel betaal je? Lees meer