header-stalling

Kanker

Bewegen helpt bij het voorkomen van sommige vormen van kanker. Tot die conclusie komt een werkgroep van het KWF Kankerbestrijding in het onlangs verschenen rapport ‘Bewegen en Kanker’. En dat is nieuw. Het is bekend dat fietsen en wandelen helpt bij het voorkomen van hart-en vaatziekten. Dat het ook het risico van kanker kan verkleinen, werd wel vermoed, maar was tot nu toe niet voldoende aangetoond.

Uit literatuuronderzoek van de werkgroep blijkt dat mensen die relatief veel bewegen twintig tot veertig procent minder kans hebben op het ontwikkelen van borst- of dikke darmkanker. Bewegen zou ook helpen bij het voorkomen van baarmoederhalskanker. Lichamelijke inspanning lijkt ervoor te zorgen dat de aanmaak van met name geslachtshormonen en insuline verandert. Deze stoffen spelen een rol bij het ontstaan en de groei van tumoren. Men vermoedt dat er daarom een rechtstreeks verband is tussen bewegen en de ontwikkeling van kanker.

Los daarvan helpt lichaamsbeweging ook tegen overgewicht. En dat is belangrijk want dikke mensen hebben een verhoogd risico op kanker. Een halfuur per dag matig intensief fietsen of lopen is volgens het KWF Kankerbestrijding al voldoende. Het moedigt daarom mensen aan vaker de fiets te nemen in plaats van de auto. Fietsen en lopen zou gewoon onderdeel moeten zijn van de dagelijkse routine.
Meer informatie: www.kwfkankerbestrijding.nl.

Bewegen verlaagt niet alleen de kans op kanker, het helpt ook bij de behandeling en het herstel. De stichting Tegenkracht ondersteunt kankerpatiënten in het beoefenen van sport waaronder fietsen.
Meer informatie: www.tegenkracht.nl

Ieder jaar organiseert Pink Ribbon een lint van fietstochten door Nederland om de aandacht op borstkanker te vestigen.
Meer informatie: www.pinkribbon.nl.

Annemiek Sistermans fiets in Amerika geld bijeen voor onderzoek naar borstkanker onder jonge vrouwen. Je kunt haar tocht sponsoren.
Meer informatie: www.livestrongchallenge.org/06tx/sisfiets of www.sisfiets.blogspot.com.