Handbiker onderweg

Hoe vind je een toegankelijke fietsroute?

Zin in een mooie fietstocht, maar kijk je op tegen obstakels die de pret snel bederven? In Nederland is de fietsinfrastructuur grotendeels ingericht op het gebruik van tweewielfietsen door mensen zonder fysieke dan wel mentale beperkingen. Hierdoor is het voor fietsers met een beperking – die al dan niet gebruik maken van een aangepaste fiets – niet altijd mogelijk volledig mee te doen aan het fietsverkeer. “Ik voel me bijna niet meer gehandicapt als ik op de handbike zit. Totdat ik obstakels tegenkom…” zegt handbiker Wilma Kieft uit Hardenberg. Het kan lastig zijn om een toegankelijke fietsroute te vinden zonder obstakels. In dit artikel helpen we je graag op weg met drie tips.

Tip 1: Plan je route met de Fietsersbond Routeplanner

In de Routeplanner van de Fietsersbond kun je gemakkelijk je eigen route plannen. Dit kan zowel een route zijn van A naar B, als een recreatief rondje. Een handige optie van de Routeplanner is dat er informatie over hindernissen voor brede en lange fietsen instaan. Door de optie hindernissen voor brede en/of lange fietsen aan te vinken, kun je je route om de hindernissen heen plannen. Op de website kies je voor locaties/POI’s en in de app voor Instellingen en Nuttige plaatsen. Ook kun je in de app kiezen voor de optie vermijd smalle paden. Daarnaast kun je voor verschillende routetypes kiezen, bijvoorbeeld een natuurroute, recreatieve route of een route die makkelijk door te fietsen is. Daarmee kun je je route afstemmen op jouw wensen. Wil je meer informatie over hoe de Routeplanner werkt? Bekijk dan onderstaande video.

Bron: www.youtube.com

Tip 2: Kies een doortraproute

Doortraproutes zijn comfortabele en leuke fietsrondjes van 20-25 km. De routes zijn mooi en groen. Ze gaan zoveel mogelijk over ruime paden, rustige wegen, overzichtelijke kruispunten en kennen weinig obstakels. De doortraproutes zijn ontwikkeld in het kader van het landelijke programma Doortrappen, een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Oorspronkelijk zijn de doortraproutes bedoeld om de oudere fietser langer veilig te laten fietsen, maar de routes zijn daarmee vaak ook geschikt voor slechtzienden of fietsers op een aangepaste fiets. In april is de eerste doortraproute speciaal voor duofietsen en driewielfietsen gelanceerd. Een obstakelvrije route van 25 km lang met start- en eindpunt Delfzijl.

De doortraproutes zijn ook te vinden in de Routeplanner van de Fietsersbond. Daar kun je de routes dus ook checken op obstakels voor brede of langere fietsen (zie tip 1).

Handbikers rijden tussen fietsende scholieren in Nijmegen.

Tip 3: Routes van en voor handbikers

Op de routepagina van handbiken.nl vind je mooie en comfortabele recreatieve routes door heel Nederland, België en Duitsland. De routes zijn bedacht door handbikers, maar zijn daarmee ook toegankelijk voor andere fietsen zoals driewielfietsen. De fietsroutes moeten aan verschillende voorwaarden voldoen voordat ze opgenomen worden op de website. Zo moeten de wegen over het algemeen niet hobbelig of moeilijk berijdbaar zijn, er mogen geen steile hellingen op de route liggen en de routes bevatten geen moeilijke of gevaarlijke oversteekpunten. Ook staat er bij elke route een beschrijving van een geschikte parkeerplaats voor de start. Benieuwd naar de routes? Bekijk ze hier!

Ook op onbeperktoppad.nl staan uitsluitend toegankelijke routes. Niet alleen fietsroutes maar ook rolstoelroutes. De inmiddels bijna 100 routes zijn verspreid over het hele land en allemaal gecontroleerd en geclassificeerd naar zwaarte en geschiktheid. Het aantal routes breidt zich gestaag uit.

Daarnaast bestaan er ook lokale initiatieven met toegankelijke (fiets)routes, zoals de onbeperkte rondjes in de Achterhoek. Wellicht zijn er ook lokale initiatieven voor toegankelijke routes bij jou in de buurt! Heb jij nog goede tips voor toegankelijke fietsroutes? Laat het ons weten!

Strijd voor meer toegankelijke routes

Als je lid wordt, steun je het werk van de Fietsersbond. Wij willen dat alle fietsers veilig en comfortabel kunnen fietsen. Samen met honderden vrijwilligers strijden we voor jouw belangen. Help je mee?

Ja, ik word lid!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

De Fietsersbond helpt om obstakels weg te nemen. Fietsen verruimt je wereld. Het geeft je de vrijheid om te gaan waar je wil. Bovendien bevordert het zowel de fysieke als mentale gezondheid. Lees er alles over in onze nieuwsbrief ‘Iedereen Mobiel’, die 4x per jaar verschijnt.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Privacy