header-duinpad

Waar op letten bij kopen van een zitfiets

een zitfiets is een driewieler waarbij je niet rechtop op een zadel zit met lekker comfortabel in een stoel. Ben je van plan een zitfiets te kopen dan vind je hieronder tips waar je op moet letten.

Wat is een zitfiets

Een  zitfiets is een driewielfiets met een stoel. Grootste voordeel is het comfort en de stabiliteit ten opzichte van een gewone rechtop driewielfiets.

Voor- en nadelen ten opzichte van een rechtop driewieler

Een zitfiets heeft de volgende voordelen ten opzichte van een rechtop driewielfiets.

 • Doordat je Lager zit val je minder snel om. Hoe snel je omvalt wordt bepaald door de hoogte van het zwaartepunt.
 • Doordat je steun krijgt van de stoel heb je minder last van oneffenheden en dwarskrachten in de bocht. Op een driewielfiets balanceer je niet. De fiets staat dan ook regelmatig scheef. Bijvoorbeeld als je op een bolle weg rijdt of met 1 achterwiel over een hobbel. En in een bocht wordt je naar buiten gedrukt. Die krachten op je lichaam voel je. Met steun in de rug voel je die veel minder en kost het ook minder moeite om goed te blijven zitten.
 • Doordat je in een stoel zit is het stilstaan en fietsen met de fiets ook comfortabeler.
 • Als je omvalt is een zitfiets vermoedelijk veiliger. Ook bij een aanrijding ben je op een zitfiets vermoedelijk beter beschermt.

Uiteraard zitten er ook wel wat nadelen aan een zitfiets.

 • Je kunt moeilijker achterom kijken. Ook even kijken of je rechter achterwiel voldoende afstand heeft t.o.v. de berm of stoep is lastiger
 • Ze zijn iets zwaarder
 • De draaicirkel is wat groter
 • Ze zijn duurder
 • Je beenspieren kun je minder goed gebruiken doordat je op je billen zit. Met elektrische ondersteuning hoeft dat niet erg te zijn. Maar wil je zelf nog veel inspanning leveren dan is rechtop zitten of liggen zoals op een ligfiets wellicht aan te bevelen.
 • Op- en afstappen is duidelijk anders. Of je dat makkelijker of moeilijker vindt hangt af van je fysieke mogelijkheden.

Waar op letten bij aanschaf

Waar gebruik je hem?

Het belangrijkste is waar je hem gaat gebruiken en stallen. Wil je hem ook binnen gebruiken bijvoorbeeld in de winkel of je eigen woning dan moet die niet te breed zijn, een kleine draaicirkel hebben. Dan is het ook handig dat de loophulp krachtig genoeg is zodat je zonder trappen stapvoets kan.

Zitcomfort

Het grootste verschil in de geteste fietsen zat in het zitcomfort. Op een driewielfiets voel je dwarskrachten. Het is belangrijk dat het zitje daarvoor voldoende steun biedt.

Op- en afstappen

Test hoe makkelijk je op- en af kunt stappen. De hoogte van het frame bepaald hoe hoog je benen moet optillen.

Parkeerrem

Een driewieler zet je op de parkeerrem voordat je afstapt. Test hoe makkelijk dat gaat.

Elektrische ondersteuning

Daarvoor heb je drie mogelijkheden:

 • De middenmotor met krachtsensor bij de trapas
 • Met rotatiesensor in het voorwiel
 • Met rotatiesensor bij de achteras.

De middenmotor voelt heel natuurlijk. Maar heeft twee grote nadeel bij het gebruik op een driewielfiets als je zelf niet veel spierkracht meer hebt. Je moet zelf ook redelijk mee fietsen om de volle ondersteuning te krijgen. En de loophulp is niet erg krachtig (die is ook gemaakt voor een fiets zonder berijder). Dus kun je zelf niet veel kracht leveren dan is een fiets met rotatiesensor handiger.

Vraag ook naar de extra mogelijkheden. De Easy Rider bijvoorbeeld heeft een achteruit, een krachtige loophulp en de mogelijkheid om er een gashendel op aan te sluiten.

Een motor in het voorwiel heeft als nadeel dat er weinig druk op zit en dat de motor op glad wegdek kan gaan slippen.

Maak uitgebreide proefritten

Of een zitfiets bij je past hangt sterk van je mogelijkheden en wensen af. De perfecte fiets voor iemand kan waardeloos voor iemand anders zijn. Probeer daarom fietsen.

Wat is het verschil tussen een zitfiets en een ligfiets met drie wielen?

Er is geen harde grens. Maar bij een echte ligfiets ligt de focus er op dat je met eigen spierkracht kan fietsen. Daarvoor is het handig als de trapas hoger zit dan het zitje en je meer ligt dan zit waardoor je bilspieren vrij kunnen bewegen. De hoge trapas en meer achterover liggen zorgt ook voor een lage luchtweerstand. De hoge trapas maakt het lastig om de voeten op de pedalen te houden. De meeste ligfietsers rijden dan ook met klikpedalen. Dat maakt het ook mogelijk je beenspieren te ontspannen als je geen kracht zet.

Bij de zitfietsen ligt de focus vooral op comfortabel zitten. Zeker sinds de elektrische ondersteuning is het zelf leveren van spierkracht niet meer zo belangrijk.

driewielfiets_algemeen

Test zitfietsen

Testkees heeft samen met een aantal fietsdocenten 6 zitfietsen getest. Zitfietsen zijn… Lees meer