Ryde Andra

Test: brede velgen

Brede velgen hebben grote voordelen in combinatie met brede banden. Als je velgen versleten zijn en je al bredere banden hebt, zou je een wielset met Ryde Andra 40 velgen kunnen overwegen(los per stuk ongeveer 30 euro).

Ryde Andra
Brede velg van Ryde Andra Beeld-auteur: Kees Bakker

Ik heb het al eerder over de voordelen van brede banden gehad: Je hoeft ze minder hard op te pompen om lekker door te kunnen rijden en op minder hard opgepompte, dus zachtere, banden rijd je comfortabeler en val je ook minder snel als je een stoeprandje pakt. Het is jammer dat alleen fabrikant idworkx standaard brede velgen monteert, want voor brede banden zijn brede velgen een must. Je kunt natuurlijk ook zelf bredere velgen monteren. Vandaar dat ik een wielenset met velgen van 25 millimeter breed, in plaats van de standaard 19 millimeter, heb geprobeerd met brede banden.

Rolweerstand
Brede velgen zouden volgens de fabrikant ook met smalle banden erop voordelen hebben. Een brede velg zou een lagere rolweerstand hebben, maar dat verschil kan ik nauwelijks meten en voel ik ook niet. Misschien dat het verschil op de weg buiten groter is, omdat je dan constant aan het bijsturen bent.

Comfortabel zacht
Het grote voordeel van een bredere velg is dat de band beter blijft liggen bij lage bandenspanning. Ik heb de velgen getest met een vijftig millimeter brede band. Als je zo’n band op een gewone velg van 19 millimeter breed legt, ga je al gauw zwabberen als je hem niet keihard oppompt. Met de brede velgen hoef ik de banden veel minder hard op te pompen. Een ander voordeel is dat je bij een klapband minder risico loopt om te vallen.