Header fietsgemeente 2024

Veelgestelde vragen over Fietsgemeente 2024

Hoe kan ik helpen de enquête te verspreiden en wat gebeurt er met mijn antwoorden? Op deze pagina vind je het antwoord op de meest gestelde vragen.

Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur je vraag per e-mail naar [email protected].

Algemeen

Welke vragen staan er in de enquête?

De enquête gaat over vijf hoofdonderwerpen: 8-80, beleving, onderhoud, netwerk en infrastructuur. Alle vragen bij deze vijf hoofdonderwerpen worden ingevuld door op een schaal van 1 tot 5 een score te geven. Lees hier meer over de inhoud van de vragen. De uitslag van deze enquêtevragen wordt gecombineerd met objectieve data. Zoals de omrijdfactor, stedelijke dichtheid, rotondes en 50 km per uur.

Wat gebeurt er met mijn antwoorden en de enquêtedata?

Jouw antwoorden tellen mee in de landelijke score die bepaalt wie Fietsgemeente 2024 wordt. Afhankelijk van welke toestemming je hebt gegeven, wordt jouw antwoord onder andere gebruikt door Fietsersbond-vrijwilligers om gemeenten te stimuleren hun fietsbeleid te verbeteren. Ook kan een gemeente er zelf voor kiezen om actief met de data aan de slag te gaan.

Het was toch Fietsstad verkiezing in plaats van gemeente?

Dat klopt! In 2022 hebben we de naam van de verkiezing aangepast naar Fietsgemeente. Het woord stad werkte verwarrend voor dorpen. Kleinere gemeenten voelden zich niet aangesproken of geroepen om iets met de campagne te doen. Met de Fietsgemeente verkiezing maakt iedereen (alle gemeenten, stads of dorps, groot of klein) evenveel kans op de titel.

Wat kan ik doen om de enquête te verspreiden?

Dat kan op verschillende manieren. Je kunt ervoor kiezen om de enquête online te verspreiden door middel van o.a. posters en social media posts, die je kunt vinden in de campagne toolkit.

Ik wil mij graag lokaal inzetten voor de Fietsersbond, waar kan ik mij aanmelden?

Als vrijwilliger van de Fietsersbond is de kans groot dat je onderdeel wordt van een van onze afdelingen. Maar je kunt ook aan de slag als vrijwilliger voor de Routeplanner of Fietsschool. Neem contact op met [email protected] en vermeld in welke regio je actief wil worden. Wij zorgen dat je in contact wordt gebracht met de juiste persoon.

Welke prijzen kan een gemeente winnen?

De gemeente die het beste scoort wordt Fietsgemeente 2024. Daarnaast reiken we prijzen uit aan de beste grote gemeente (80.000+ inwoners), beste middelgrote gemeente (50.000-80.000 inwoners) en beste kleine gemeente (tot 50.000 inwoners). Ook krijgt de gemeente die de meeste plekken is gestegen ten opzichte van 2022 de prijs: snelste stijger.

Voor gemeenten

Hoe doe ik als gemeente mee?

Je hoeft je als gemeente niet op te geven voor de verkiezing: iedere gemeente doet mee. De enige eis voor een representatief onderzoek is dat een gemeente minimaal 50 ingevulde enquêtes heeft binnengehaald. Hier kun je als gemeente campagne voor voeren, maar wij helpen daar natuurlijk ook bij door middel van een social mediacampagne.

Kan iedere gemeente winnen?

Ja, iedere gemeente maakt evenveel kans om te winnen. De mening van fietsers telt het zwaarste mee in de eindscore, dus als je fietsers tevreden zijn maak je een goede kans.

Heeft een gemeente de titel Fietsgemeente gewonnen dan kan deze gemeente die titel de eerst volgende 10 jaar niet opnieuw winnen. Zo krijgen ander gemeenten een eerlijke kans de titel ook te winnen. Kan de gemeente dan ook niet meedoen met de enquête en de verkiezing in die 10 jaar? Dat kan wel, sterker nog we adviseren gemeenten iedere verkiezing actief de enquête te promoten en fietsers op te roepen hun mening te geven. Met de resultaten kan de gemeente monitoren hoe het staat met het fietsbeleid en waar gewerkt kan worden aan verbetering.

Wat heb ik aan de data als ik niet in de prijzen val?

Als gemeente wil je natuurlijk fietsers op de eerste plaats zetten en luisteren naar hun ervaringen op de fiets. Fietsers vertellen in deze enquête wat ze van de fietspaden vinden, of ze zich veilig voelen, en of ze gelukkig zijn als ze door de gemeente fietsen. Deze data helpt je om fietsen nog veiliger en comfortabeler te maken. Zo kunnen wij je bijvoorbeeld vertellen of fietsers met een e-bike het fietsen binnen de gemeente anders ervaren dan een racefietser.

Hoe voer ik campagne in mijn gemeente?

Dat kan op verschillende manieren. Je kunt ervoor kiezen om de enquête online te verspreiden door middel van nieuwsberichten en social media posts, die je kunt vinden in de campagne toolkit.