header_forens

Fietsstad 2022 voor gemeenten

Krijgt jouw gemeente van haar fietsers de felbegeerde titel?
Het grootste fietsonderzoek van Nederland is er weer. Begin 2020 werd Veenendaal met de titel Fietsstad 2020 beloond en in 2022 dragen zij de titel over! Aan welke gemeente dat is, bepalen de fietsers. Stad of dorp, grote of kleine gemeente: iedereen doet mee! Verzamel zoveel mogelijk enquêtes in jouw gemeente en kom erachter wat fietsers vinden.

uitreiking_veenendaal
Veenendaal krijgt de titel van Fietsstad 2020 Beeld-auteur: Sebastiaan ter Burg

Fietsstad 2022 is een landelijke verkiezing om alle 352 gemeenten in Nederland te stimuleren om hun fietsklimaat te bevorderen en om gemeenten met een goed fietsklimaat te belonen! Naast de kans op de felbegeerde titel is het voor gemeenten de ideale manier om een goed beeld te krijgen van het fietsklimaat in hun gemeente.

De Fietsersbond vindt dat elke fietser zich onbezorgd door stad en land moet kunnen bewegen. Zonder zich druk te hoeven maken over hun veiligheid, drukte op fietspaden, onvoldoende fietsenstallingen of files voor verkeerslichten in de ochtendspits. Om het fietsklimaat in alle gemeenten te verbeteren, vragen wij iedere twee jaar de mening van fietsers in de Fietsstadenquête. De mening van deze duizenden juryleden, wordt gecombineerd met objectieve data uit onder andere de Fietsersbond Routeplanner. Met het resultaat kan een gemeente samen met de lokale Fietsersbond afdeling ervoor zorgen dat fietsen voor onder andere inwoners, forensen en toeristen nog veiliger en comfortabeler wordt.

Promoot de enquête in jouw gemeente

Nieuwsbrief voor gemeenten

Door je aan te melden voor de nieuwsbrief blijf je de komende maanden op de hoogte van de campagne Fietsstad 2022. We laten je onder andere weten wanneer de promotietoolkits af zijn, wanneer je een intessant webinar of congres kan bijwonen en wat de tussenstand is van de enquête zodra we gestart zijn!

Naam(Vereist)
Voor welke gemeente ben je werkzaam?
Privacy(Vereist)

Staan fietsers in jouw gemeente op de eerste plaats en ben je benieuwd naar hun ervaringen op de fiets? Fietsers kunnen je vertellen wat ze van de fietspaden vinden, of ze zich veilig voelen en of ze gelukkig zijn als ze door de gemeente fietsen. Door de Fietsstadenquête te promoten binnen je gemeente, verzamel je relevante data om het fietsen nog veiliger en comfortabeler te maken. Heb je minimaal 50 enquêtes verzameld? Dan maak je al kans op de titel Fietsstad 2022. Stad of dorp, grote of kleine gemeente: iedereen doet mee!

Campagne-toolkit
Speciaal voor gemeenten hebben we een campagne-toolkit ontwikkeld. Hierin staan onder andere afbeeldingen, teksten voor in een nieuwsbrief of social media en banners voor op de website. Ook kun je posters en ansichtkaarten aanvragen.

Waarom campagne voeren voor Fietsstad 2022?

  • De top 3 gemeenten ontvangt een workshop Fietsbeleving van Goudappel en Meet4Research.
  • Je ontvangt relevante data waaruit blijkt waar welke type fietsers blij mee zijn en waar verbetering plaats kan vinden.
  • Je laat fietsers in jouw regio zien dat je er voor ze bent!
  • Je maakt kans op de titel Fietsstad 2022 en andere prijzen zoals beste grote gemeente, middelgrote gemeente, kleine gemeente of snelste stijger ten opzichte van 2020.
pdf ⋅ 1 MB

Infographic tips voor gemeenten

Download

Fietsstad Veenendaal

Stroobosscher
Wethouder Engbert Stroobosscher van Veenendaal (l) met André Botermans, fietsambassadeur van Houten Beeld-auteur: Sebastiaan ter Burg

Het winnen van de Fietsstad-verkiezing in 2020 heeft Veenendaal veel gebracht, zegt wethouder Engbert Stroobosscher: “Samen met onze inwoners zijn we enorm trots op de titel en we dragen dit met z’n allen ook nog steeds uit. In Veenendaal kun je namelijk met de fiets overal snel, veilig, gezond en duurzaam komen. En de titel zetten we in om aan deze ambities te blijven voldoen.

Onder het mom van Fietsstad 2020 verbeteren we nog steeds onze infrastructuur en doen dit op een duurzame manier, met gerecyclede materialen en schonere machines. En we leren onze jongere (en oudere!) inwoners dat de fiets pakken in plaats van de auto goed is voor je gezondheid en het milieu. En hier helpt Dolores, de Fietsstad-kat, als herkenbaar personage ons nog geregeld bij. Dit jaar profiteren we zeker nog van de titel en we blijven ons nadat de titel naar een andere plaats is overgegaan, zeer zeker als beste Fietsstad gedragen. Want Veenendaal is een Fietsstad bij uitstek!”

Wethouder Stroobosscher maakte deze video voor de gemeente Vijfheerenlanden maar is voor elke gemeente interessant! Bron: www.youtube.com

Hoofdsponsor Koninklijke Gazelle

Gazelle is voor de tweede keer hoofdsponsor van de Fietsstadverkiezing. Mirjam van Coillie van Gazelle: “Fietsen zorgt voor een betere wereld: schoner, gezonder en leuker. Door de Fietsstadverkiezing te steunen hopen wij dat het nog fijner fietsen wordt in de Nederlandse gemeenten.”

Logo banner mail
Carmen Meijer – Studio Qasa-43

Carmen Meijer

Project- en campagnemanager

Als ik met de zon in mijn gezicht op de fiets zit en verschillende soorten fietsers mij laten glimlachen, ben ik er trots op dat ik mij mag inzetten voor de mens en maatschappij: dat is voor mij het ultieme fietsgeluk. Dit geluk wil ik graag overdragen aan een jongere doelgroep. Met als doel dat fietsen als meer dan ‘normaal’ wordt ervaren. Ik sta aan het startpunt van nieuwe campagnes en ben betrokken tot we samen het eindpunt hebben behaald!