Hoe gaat het verder?

De fiets na de verkiezingen

De Fietsersbond vraagt om meer focus op fietsveiligheid, een inclusief fietsbeleid en de fietser centraal in gebiedsontwikkeling.

Er was verrassend veel aandacht voor de fiets in veel partijprogramma’s, maar de winnende PVV was daarop een uitzondering.

Vòòr de verkiezingen hadden we de partijprogramma’s naast elkaar gelegd. Bij1, ChristenUnie, D66, GroenLinks-Pvda en Partij voor de Dieren waren het beste voor de fiets en de veiligheid van fietsers. We waren eigenlijk positief verrast door de aandacht voor de fiets in veel partijprogramma’s. Esther van Garderen, directeur Fietsersbond zei daarover: “Een combinatie van investeringen in fietsinfrastructuur, lagere snelheden en kiezen voor nabijheid loont. Het resultaat is dat mensen meer gaan en veiliger kunnen fietsen.” In onze Fietswijzer konden mensen hun standpunten ten opzichte van de fiets vergelijken met reacties op onze stellingen door SGP, CDA, CU, BBB, D66, GL-PvdA, PvdD, SP, Volt en VVD. NSC gaf aan te druk te zijn om te kunnen reageren en onder meer PVV reageerde helemaal niet. 3272 mensen vulden onze Fietswijzer in.

PVV: 140 kilometer per uur

Maar de winnaar van de verkiezingen op 22 november, de PVV, scoorde juist bijzonder slecht op het onderdeel fiets. De fiets kwam in het hele verkiezingsprogramma zelfs niet voor. De partij wil de maximumsnelheid voor auto’s verhogen tot 140 kilometer per uur en zorgen dat tanken goedkoper wordt. Al met al geen goed nieuws voor het verlagen van de ongevalcijfers onder fietsers. De BBB en NSC, die mogelijk met de PVV gaan regeren, zijn op het gebied van de fiets een middenmoter en scoorden beter dan de VVD. Het wordt nog lastig om als Fietsersbond onze wensen naar voren te brengen, maar we blijven opkomen voor een miljard voor veilige fietsinfrastructuur, volgens Wim Bot, onze beleidsmedewerker.

Het wordt nog lastig om als Fietsersbond onze wensen naar voren te brengen, maar we blijven opkomen voor een miljard voor veilige fietsinfrastructuur

Wim Bot, Beleidsmedewerker Fietsersbond
De Fietsersbond vraagt om meer focus op fietsveiligheid, een inclusief fietsbeleid en de fietser centraal in gebiedsontwikkeling.

Aandacht voor doorfietsroutes, fietsveiligheid en inclusiviteit 

Wat staat er over de fiets in de verkiezingsprogramma's? Lees meer

Categorieën