De ideale seniorenfiets

Ouderen zijn een kwetsbare groep in het verkeer. Toch is het mogelijk om als oudere wel veilig door te fietsen. Er zijn diverse hulpmiddelen te krijgen waarmee je gewone fietsen veiliger en comfortabeler kunt maken. TestKees onderzocht met een seniorentestpanel deze hulpmiddelen en doet verslag van zijn bevindingen.

 

Ik heb gekeken naar de volgende oplossingen:

  • Koplampen. Naarmate je ouder wordt, ga je slechter zien in het donker. Helaas worden op nieuwe fietsen in Nederland vooral slechte koplampen gemonteerd. Gelukkig zijn er tegenwoordig koplampen op de markt die veel meer licht geven. En waarmee je echt goed in het stikkedonker kunt fietsen.
  • Pedalen. Opvallend veel ongelukken gebeuren doordat fietsers van hun pedaal afglijden. Een gewoon antislippedaal met rubber geeft maar matige grip bij regen. Veel beter is het nieuwe PC2-pedaal van Ergon.
  • Brillen. Oude ogen hebben het zwaar op de fiets. Met twintig kilometer per uur heb je continu windkracht 4 in je ogen. Een (zonne)bril beschermt tegen kou, vuil, uv-licht en wind.
  • Hoortoestellen.Over hoortoestellen op de fiets hebben we veel klachten gekregen. De ruis door rijwind blijkt namelijk snel oorverdovend. Veel gebruikers zetten daarom het toestel op de fiets uit.
  • Makkelijker opstappen. Veel senioren hebben moeite met op- en afstappen. Hoe kan dat makkelijker?
  • Spiegels. Op scooters en scootmobielen is een spiegel heel gewoon. Op fietsen zie je ze nauwelijks. Vreemd, want een goede spiegel is ook handig voor fietsers. Ik ben tot drie goede oplossingen gekomen.
  • Richtingaanwijzers. Hand uitstekenen en tegelijkertijd recht bljven sturen en omkijken is lastig. Waarom geen richtingaanwijzers? Voor fietsen zijn ze sinds 2010 wettelijk toegestaan, maar je ziet ze nooit. Geen wonder, want er zijn geen goede modellen.
  • Brede banden. Bredere banden zijn veiliger en comfortabeler voor senioren. Gewone fietsbanden zijn 37 millimeter breed en moeten opgepompt worden tot 4 bar. Brede ballonbanden hoeven maar een bandenspanning van 2 bar te hebben. Met deze bandenspanning rollen ze nog vrij licht en hebben ze vier grote voordelen ten opzichte van hard opgepompte smalle banden.
  • Bagage meenemen. Hier gebeuren verrassend veel ongekukken mee. De oplossing lijkt een boodschappen buggy die goed achter de fiets kan.
  • Elektrische ondersteuning. Veel ongevallen gebeuren bij het wegrijden. De kans daarop is kleiner als de elektrische ondersteuning rustig start als je begint te trappen. En ook weer direkt stopt als je de pedalen stil houdt.

Categorieën