Direct naar inhoud

E-bike is ook in schuurtje niet veilig

Gepubliceerd op:

Het aantal aangiften van diefstallen van elektrische fietsen is in 2021 met 25% gestegen. In werden vorig jaar 22.593 aangiften gedaan. De meeste diefstallen vonden op straat plaats, maar ook uit woningen, schuren en andere gebouwen werden e-bikes gestolen, ruim 1900 stuks. De Fietsersbond ziet deze getallen met zorg aan en pleit voor actie.

Op deze kaart van Nederland zijn veel rode vlekken te zien, maar voor veel gemeenten wordt die kleur beïnvloed door de kleine aantallen. In de gemeente Gilze en Rijen steeg het aantal aangiften met maar liefst 950%, van 2 naar 21. Bij de grotere steden valt wel Utrecht op. Daar werden in 2021 822 e-bikes gestolen, in 2020 waren dat er 476. Een stijging van ruim 72%.

Utrecht scoort ook hoog bij het aantal gemelde aangiften per 10.000 inwoners. Bij de gewone fietsen staat de Domstad zelfs bovenaan, gevolgd door Delft, Zandvoort en Amsterdam. Bij e-bikes hebben Zandvoort, Valkenburg aan de Geul en Nijmegen de twijfelachtige eer om het hoogste aantal aangiften per 10.000 inwoners te bezitten.

Minder aangiften 'gewone' fietsdiefstal

Hoe zorg je ervoor dat politieagenten toch achter je gestolen fiets aangaan?

Voor verzekerde fietsen met track and trace rukt de politie meteen uit.

Lees meer

De aangiftecijfers van de nationale politie zijn geanalyseerd door de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (SAFE), waarin de Fietsersbond participeert. Naast de stijging van het aantal e-bikediefstallen is daarin ook te zien dat het aantal aangiften van diefstal van niet-elektrisch ondersteunde fietsen juist stevig daalt. Uit een onderzoek van SAFE in 2020 blijkt echter dat nog maar een klein aantal mensen aangifte doet.

Dat de aangiftebereidheid bij e-bikes hoger ligt is niet verwonderlijk. E-bikes zijn door de hogere waarde vaker verzekerd dan gewone fietsen. Om uit te keren eist de verzekering een aangifte. Voor onverzekerde fietsen is die prikkel er niet. De Fietsersbond roept fietsers op om bij elke fietsdiefstal (digitaal) aangifte te doen. Ook moet de politie fietsdiefstal een hogere prioriteit geven.

Stallingstips

Op straat is het belangrijk om de fiets altijd met een goed extra slot vast te zetten aan een object dat niet te verwijderen is. Een geschikt fietsenrek of -nietje is dan het prettigst, maar als dat niet voorhanden is, dan kan een boom of een lantaarnpaal ook uitkomst bieden. De Fietsersbond vindt dat gemeenten moeten zorgen voor goede parkeervoorzieningen waar fietsers hun fiets goed aan vast kunnen maken.

Kies indien mogelijk altijd voor een bewaakte fietsenstalling waar goed gecontroleerd wordt en parkeer je fiets zoveel mogelijk in het zicht van de toezichthouder. De Fietsersbond roept beheerders van bewaakte fietsenstallingen op om extra alert te zijn op fietsdiefstal.

Zet ook in je eigen schuur, garage of berging je fiets goed op slot. Liefst met een extra slot dat je ergens aan vast maakt. Bij bouwmarkten zijn speciale ringen te koop die je op de grond of aan de muur kunt verankeren.

 

Word lid van de Fietsersbond

Steun de belangenbehartiger van fietsend Nederland en ontvang heel veel voordeel!