Fiets en klimaat

Fietsorganisaties sturen brandbrief over klimaatverandering

Quote uit de brief

Om de opwarming van de aarde te bestrijden moeten regeringen uit de hele wereld meer investeren in fietsgebruik. Dat schrijven 63 fietsorganisaties waaronder de Nederlandse Fietsersbond in een brandbrief aan de regeringsleiders op de klimaattop COP26 in Edinburgh. In de brief wordt uiteengezet op welke manieren de fiets kan helpen in het verminderen van de CO2-uitstoot.

Wereldwijd is mobiliteit verantwoordelijk voor 24% van de directe CO2-uitstoot. Door zowel voor personenvervoer als voor logistiek (met bakfietsen) vaker te kiezen voor de fiets kan deze uitstoot aanzienlijk verminderen. Volgens Fietsersbond-directeur Esther van Garderen is het meer dan duidelijk: “Als je overstapt van de auto op de fiets bespaar je maar liefst 150 kilo CO2 per kilometer. Een elektrische bakfiets is 90% minder vervuilend dan een dieselbusje. De fiets is echt een manier om hele grote stappen te zetten op het gebied van CO2-reductie.”

Brief aan de regeringsleiders

Lees de brief

Internationale inzet

De start op de Dam in Amsterdam

Op de fiets naar de Klimaattop

Dertig activisten fietsen naar Glasgow Lees meer

De brief is opgesteld door de Europese fietsfederatie ECF en wordt onderschreven door 63 organisaties uit de hele wereld. Van India tot Roemenië en van Taiwan tot de Verenigde Staten. In de brief wordt aangedrongen op snelle actie door alle regeringen. Esther van Garderen: “Hier in Nederland fietsen wij al heel veel, en daar kan best nog een flink tandje bij. Maar in sommige landen wordt de fiets echt niet als volwaardige mobiliteitsoplossing gezien. Dat moet anders, want we hebben maar één aarde en we moeten nu dingen gaan doen om die leefbaar te houden.”

Zes hoofdpunten uit de brief

  1. Er moet in de wereld veel meer gefietst worden als we klimaatverandering willen tegengaan.
  2. Fietsen levert geen uitstoot op en heeft daarnaast nog veel meer positieve invloed op de samenleving.
  3. Fietsen is een van de belangrijkste middelen waarmee de mensheid in de toekomst CO2-neutraal kan worden.
  4. We moeten de potentie die fietsen hiervoor biedt volledig gebruiken door het fietsgebruik wereldwijd fors op te schalen.
  5. Regeringen moeten snel handelen om de ergste schade van de klimaatcrisis te voorkomen. Het is ondenkbaar om dat te bereiken zonder in te zetten op veel meer fietsen.
  6. Fietsen is een van de beste oplossingen die we al hebben om ervoor te zorgen dat onze planeet bewoonbaar blijft voor toekomstige generaties.
pdf ⋅ 72 KB

Brief aan regeringen op de klimaattop COP26

Download

groningenstation

De fiets, de vergeten klimaatkampioen

De fiets is het schoonste vervoermidddel ter wereld. Lees meer

Categorieën