accu in bagagedrager

Diefstal e-bikes: let ook op accu en display

Voor het voorkomen van diefstal van elektrische fietsen gelden dezelfde tips als voor reguliere fietsen. Daarnaast zijn er nog een aantal extra aandachtspunten. Zo zijn op steeds meer plaatsen accudieven actief. Ze jatten niet alleen accu’s, maar ook displays.

accu in bagagedrager

Wat hebben dieven aan jouw accu en display?

De onderdelen worden gebruikt om een gestolen fiets compleet te maken, of om oude exemplaren te vervangen door nieuwe. Losse accu’s leveren op de tweedehandsmarkt ook veel geld op. Ze komen bovendien niet alleen van pas voor de fiets, maar ook voor minder voor de hand liggende toepassingen, bijvoorbeeld op wietkwekerijen.

gestolen fiets in bus laden, fietsersbond

Fiets en diefstal: zeven handige tips

Is je fiets weg? Je gestolen fiets kan nog terug komen. Kijk even rond in de buurt. Lees meer

Maar de accu zit toch op slot?

Het slotje op de accu’s biedt onvoldoende bescherming tegen diefstal. Volgens Stichting ART, die sloten test en sterren geeft, is het makkelijk te kraken, vooral vanwege de kwetsbare kunststof behuizing. Kun je je fiets niet goed opbergen of in het zicht houden, neem de accu dan zelf mee, zodat anderen dat niet kunnen doen.

Wat kun je doen tegen diefstal van je display?

e-bike gps tracker

Displays zijn vaak vastgezet met een klein schroefje, wat heel simpel door dieven te verwijderen is. Je kunt de display er beter zelf afschroeven en meenemen als je je e-bike ergens neerzet.

Als je een elektrische fiets hebt met een Boschmotor die is uitgerust met het nieuwe ‘smart system’ – waarmee je het besturingssysteem kunt koppelen met je mobiele telefoon – zit er een extra beveiliging op de motor. Hij wordt dan geblokkeerd en is alleen nog te gebruiken met het bijbehorende display of door hem te laten ontgrendelen bij een geautoriseerde dealer. Best slim inderdaad.

GPS-tracker fiets

Test: GPS-trackers

Fietsfabrikanten zetten GPS-trackers op elektrische fietsen. Je kunt het ook zelf doen. Lees meer

Meer tips?

Blijf op de hoogte van het laatste fietsnieuws. Ontvang handige tips. En mis geen enkele test van TestKees. Schrijf je in voor de Fietsflits, de nieuwsbrief van de Fietsersbond.

Ja, ik schrijf me in