Paaltje met reliëf

Help ons paaltjes uit de grond te halen

Heb je een paaltje gevonden die onnodig lijkt of niet goed is ingericht? Dan kun je daarvan melding doen bij je gemeente met het verzoek deze weg te halen. Zo maken we fietspad voor fietspad Nederland een stukje fietsveiliger.

Veel gemeentes, natuurbeheerders en andere wegbeheerders hebben een eigen app of meldwebsite voor wat ze buitenbeheer noemen, dat zijn losse stoeptegels, kapotte lantaarns of gaten in wegen. Daar kun je een melding in maken (met foto en locatie) van het foute paaltje.

Naast locatie specifieke meldpunten is er ook de BuitenBeter app, deze zet een melding automatisch door naar de betreffende gemeente. Helaas zijn niet alle gemeenten hierbij aangesloten, dus de reactietijd verschilt nogal.

Groot nadeel is dat vaak niet aan het paaltje is af te zien wie de daadwerkelijke wegbeheerder is, vooral in het buitengebied. Gemeenten zijn echter verplicht om je melding door te sturen aan de wegbeheerder. Het kan geen kwaad om ze daaraan te herinneren in je melding.

Voorbeeld standaard meldtekst

“Op bijgevoegde foto is een paaltje te zien dat niet voldoet aan de richtlijnen van het CROW (notitie 27), daarmee is het een groot risico voor de fietsveiligheid in onze gemeente. En bovendien bent u als wegbeheerder zeer waarschijnlijk aansprakelijk voor ongevallen tussen fietsers en dit paaltje. Mijn verzoek is dit paaltje zo spoedig mogelijk te verwijderen of over te gaan tot correcte inrichting van het paaltje qua locatie, belijning, vormgeving en verlichting.”

Structureel aandacht besteden

Het is ook mogelijk om, naast het melden van losse paaltjes, op een structurelere manier paaltjes in kaart te brengen. Dit is natuurlijk eigenlijk een taak van de wegbeheerder, maar je kunt ze altijd een eindje op weg helpen. Op een flink aantal plekken in Nederland doen onze vrijwilligers dit al, op basis daarvan hebben we onderstaande stappen opgesteld: 

1 | Neem contact op vrijwilligers in jouw gemeente
In jouw gemeente aan de slag met paaltjes inventariseren? Neem dan contact op met Fietsersbond vrijwilligers in jouw gemeente, zodat zij je kunnen helpen en ondersteunen. Bekijk hier alle Fietsersbond afdelingen door het land.

2 | Organiseer een inventarisatietocht
Bepaal het gebied dat je wilt gaan analyseren. Dat kan bijvoorbeeld het hoofdfietsnet van je gemeente zijn, een bepaald stuk wijk, dorpskern of stadsdeel. Neem een beoordelingsformulier mee en ga op pad. Samen is dit een stuk leuker dan alleen én kun je scherper analyseren. 

Het formulier is hier te downloaden.

3 | Analyseer je bevindingen
Ook al zouden we het liefst zo snel mogelijk alle paaltjes weghalen of verbeteren, toch moeten er keuzes worden gemaakt. Het belangrijkste is de paaltjes die sowieso wegkunnen bovenaan de lijst zetten. Daar kun je als automobilist bijvoorbeeld toch gewoon omheen (over het naastgelegen gras) of staan ze écht nutteloos.

Vervolgens kun je afwegingen maken en keuzes maken welke paaltjes aangepakt moeten worden. Daarbij liggen belangrijke fietsroutes voor de hand. Of de paaltjes die in de winter vanwege het strooiseizoen toch al weg zijn (vooral permanent weghalen!).

Fietsersbond ongeluk paaltje

Tia komt in botsing met paaltje: ‘De impact van zo’n knal is stevig’

Op een avond in december 2018 was Tia van der Velde op weg naar Britsum in Friesland. De… Lees meer

4 | Ambtelijk agenderen
Lijstje paraat, analyse paraat? Dan is het nu tijd om aan te kloppen bij de gemeente. Neem contact op met een ambtenaar mobiliteit, fiets of verkeersveiligheid. Geen idee wie je moet hebben? Een kort telefoontje en vragen naar wie je moet hebben voor het onderwerp fietsveiligheid en je kunt door. 

4 | Politiek agenderen
Gebeurt er niks? Gaat het te langzaam? Gebeurt er half werk? Schakel dan de politiek in! Een brief aan de wethouder sturen kan, mag en is heel normaal. Ook contact opnemen met de gemeenteraad is een mogelijkheid. Daarbij is de griffie van de raad je beste vriend.

5 | Media betrekken
Gebeurt er nog niks of krijg je geen antwoord? Dan is het tijd om de media erbij te betrekken. Je lokale krant of tv is vaak op zoek naar lokaal relevant nieuws. Wat is er meer lokaal dan de fietsveiligheid bij jou in de wijk? Neem contact met ze op en laat zien dat je al veel geprobeerd hebt, maar de politiek en ambtenarij er niet aan wilt. 

6 | Word lid van de Fietsersbond
We zijn super blij dat jij je lokaal inzet. Wil je ons vaker steunen zodat we soortgelijke campagnes nog vaker kunnen realiseren? Dat kan door lid te worden. Samen met jou vertegenwoordigen we alle fietsers in Nederland in de strijd tegen paaltjes. 

49813028146_3d29b5b8c8_c (1)

Paaltjes op het fietspad: rechters hechten aan ribbelrichtlijn

Als je tegen een fietspaaltje botst, kun je de letselschade waarschijnlijk verhalen. Lees meer