header-brug

Zwakke rug, geveerde fiets?

Een zwakke rug is een goede reden om een fiets met vering te kopen. Wat algemene opmerkingen waar je wat aan kunt hebben.

Rendementsverlies:
Inderdaad gaat een deel van je energie in de vering verloren. Anderzijds kun je langer doorfietsen omdat je minder vermoeid wordt. Dit geldt voor iedereen, niet alleen voor iemand met een zwakke rug. Ik rij zelf op een volgeveerde Alex Moulton toer-/racefiets. Daarop kan ik zeer lang blijven rijden dankzij de vering.
Conclusie: zeker omdat je een zwakke rug hebt, moet je je niet te druk maken over het rendementsverlies. Met vering kun je tenminste blijven fietsen!

Duurzaamheid:
Alle geveerde fietsen hebben iets meer onderhoud nodig dan niet-geveerde. Als je dat geregeld doet (hoe vaak hangt af van het gebruik) is de duurzaamheid van een beetje goede fiets niet of nauwelijks minder dan die van een niet-geveerde fiets. Enige uitzondering is mogelijk een volgeveerde ATB die wekelijks in wedstrijden wordt gebruikt.

Toerfietsen:
Er komen meer toerfietsen/hybrides met achtervering op de markt, met name van Koga, Giant en Batavus. De Koga schijnt lekker soepel te zijn. ATB. Er is een enorme keuze in volledig geveerde ATB’s. Ook als je veel op de weg fietst kan dit een alternatief zijn. Je kiest dan een model met lichte wielen en monteert smalle banden (1,25 inch = 32 mm.) en eventueel bagagedrager(s), spatborden en verlichting. Prijs voor een beetje fatsoenlijke fiets vanaf ca. Fl. 2.000,-.

Zadelpen:
Afhankelijk van de mate van ‘zwakke rug’ kun je ook een verende zadelpen in een bestaande fiets zetten. Neem dan wel een kwaliteitspen, goedkope exemplaren gaan snel kapot. Merken zijn onder meer Use, Coda en Answer. Reken op ruim Fl. 250,-. Wat je ook wilt kopen: zorg dat je veel informatie inwint bij een goede fietsspeciaalzaak.