8 vragen over kinderen meenemen op de fiets

Hoe vervoer je kleine kinderen veilig en comfortabel op de fiets? Voor- en achterzitjes liggen het meest voor de hand, maar je kunt ook een bakfiets kopen of een fietskar. De beste keus is persoonlijk, maar hangt ook af van hoeveel kinderen je mee wilt kunnen nemen, hoe oud ze zijn en ten slotte hoeveel geld je ervoor over hebt.

1. Kun je een baby meenemen op de fiets?

Kinderen moeten zelfstandig kunnen zitten voor ze in een (voor)zitje gezet kunnen . Maar ze kunnen wel mee met de Steco Baby-mee. Dat is een frame waar een autostoeltje ingezet kan worden. In een bakfiets of fietskar kun je de baby ook in een autostoeltje of een zogeheten babyschelp zetten. Een draagzak is comfortabel voor ouder en kind, maar wel een risico als je valt.

bakfietsentest
Ouders bij de bakfietsentest. Beeld-auteur: Maarten Hartman

2. Voorzitje of achterzitje?

Kind in het voorzitje is gezelliger, maar zeker als het kind wat zwaarder wordt, is achterop veiliger, omdat het stabieler is. Een kind kan tot maximaal 15 kilo in het voorzitje. In een achterzitje kunnen kinderen tot ze 22 kilo wegen. Als ze dat gewicht bereikt hebben zijn ze gemiddeld zes jaar.

3. Wat is het beste kinderzitjes?

TestKees heeft samen met vijf ouders en hun kinderen veelgebruikte fietszitjes onder loep genomen. De grootste verschillen zitten in de clips, riempjes en gordels waarmee de kinderen vastgemaakt.. Lees de complete test met tips om de trillingen te verminderen.

ouders met kinderen in voorzitje en krat

4. Hoe maak je je gewone fiets geschikt?

Er zijn aardig wat mogelijkheden om je fiets (nog) geschikter te maken voor kindervervoer.

a. Met een stevige dubbele standaard heb je je handen vrij om het kind in het kinderzitje te zetten zonder bang te hoeven zijn dat de fiets omvalt. Ursus heeft een goeie: de Jumbo. 

b. Met een ‘moederstuur’ – tevens vaderstuur – zit het zitje vijftien centimeter verder naar voren zodat je meer ruimte hebt om op en af te stappen. Ook sturen gaat een stuk gemakkelijker, doordat het zwaartepunt van het kind veel dichterbij het draaipunt van het stuur ligt. Er zijn twee modellen, de Ukkie mee van Steco en een van het merk Moederstuur.

c. Met een verlengde bagagedrager kun je twee zitjes achterop monteren.

d. Door stevige jasbeschermers – niet alle jasbeschermers zijn geschikt. – voorkom je dat de voetjes tussen de spaken komen.

e. In plaats van een moederstuur kun je ook de Steco Pin-up monteren. Dan heb je ook meer ruimte tussen stuur en zadel. steco pinup

f. Met een stuurdemper of stuurblokkering zwenkt het stuur met voorzitje minder sterk naar links of rechts en valt de fiets minder snel om.

5. Wat zijn de grootste risico’s?

Elk jaar moeten 4000 kinderen naar een arts omdat ze een voet tussen de spaken hebben gekregen. Ze zaten bijna allemaal in een achterzitje. Maar voorkomen is makkelijk. Plaats stevige jasbeschermers. Vaak hebben achterzitjes zelf al een ingebouwde spaakbescherming. Als een kind los op de achterdrager zit, is het het veiligste zijn voeten in fietstassen te doen.

Een andere oorzaak van letsel is dat kinderen van de fiets vallen of samen met de fiets vallen. Daarvoor gaan 600 kinderen per jaar naar het ziekenhuis. Dat kun je het best voorkomen door het kind niet alleen te laten op de fiets en een stevige tweepotige standaard aan te schaffen. Een fietshelm heeft slechts beperkt nut, en heel veel nadelen.

6. Wanneer is een bakfiets handig?

Bakfietskinderen

Het grote voordeel van een bakfiets is dat je er meerdere kinderen in kunt meenemen waar je goed zicht op hebt. En kunt er ook nog makkelijk bagage in meenemen. Een bakfiets hoeft niet zwaar te zijn. Dat ligt aan het type dat je kiest. Het nadeel is dat een bakfiets veel plek inneemt en nogal aan de prijs is.

Wat is de beste bakfiets?

TestKees heeft met ouders en kinderen een aantal elektrische en niet-elektrische bakfietsen getest.

7. Zijn er nog andere manieren om een kind mee te nemen op de fiets?

a. Een kleuter kan ook op een kinderzadel op de stang mee. Is knus, maar minder veilig dan in een zitje.

b. En dan heb je ook nog de aanhangfiets voor een kind dat zelf mee wil trappen. De Burley Piccolo en de Add + Bike kwamen er in een test in 2002 goed uit. Nieuwere modellen hebben we nog niet getest.

c. In een kinderkar kun je twee kinderen vervoeren achter de fiets vervoeren. In 2003 – dus al even geleden – kwamen de Dolphin en Burley d’ Light goed uit de test. Die karren zijn nog steeds te koop. Voordeel van een kinderkar is dat kinderen er zelf in kunnne stappen en dat het kind niet van de fiets kan vallen en dat zijn voeten ook niet tussen de spaken kunnen komen. Lees de test uit 2003 hier.

d. Voor een ouder kind dat niet meer in de zitjes past, is er het Juniorzitje waar ze tot 35 kilo op kunnen zitten.

8. Is een moederfiets een goed idee?

Het belangrijkste van een een moederfiets is dat de ruimte tussen zadel en stuur groter is en dat er een dubbele standaard onder zit. Maar je kunt ook je eigen fiets aanpassen of een goede lastfiets kopen die helemaal naar jouw smaak is en daar zelf een moederstuur dan wel pin-up opzetten en een stevige dubbele standaard. Toch liever een kant-en-klare moederfiets? TestKees nam in 2006 een aantal modellen onder de loep.

Categorieën

Kees Bakker, ook wel bekend als TestKees

Kees Bakker

Consumentenvoorlichter (TestKees)

TestKees test bij de Fietsersbond bijna alle fietsgerelateerde producten die er te vinden zijn.