Direct naar inhoud

9 tips voor een lange lenterit

Kees Bakker
Gepubliceerd op:

Nu het weer lichter, droger en warmer wordt, gaat het wellicht kriebelen om langere fietstochten te maken, misschien wel van meerdere dagen. Een aantal handige tips om je fiets na de winter weer helemaal klaar te maken.

1. Loop alles na

Typisch slijtagegevoelige onderdelen op een fiets zijn de ketting met tandwielen, banden, remmen en kabels. Check of deze nog goed zijn en functioneren. Tegenwoordig zijn hydraulische schijfremmen gangbaar. Het vervangen van de remblokjes is verrassend eenvoudig. Een klusje dat je met behulp van instructievideo’s zelf kunt doen. Heb je velgremmen, check dan de remblokjes op steentjes in de blokjes. Die vreten je velg op. Ben je toe aan nieuwe banden en wil je wat vlotter rollen, maak dan op bicyclerollingresistance.com/ een slimme keuze tussen lage rolweerstand en gewenste lekbescherming.

2. Wees er op tijd bij

Fietsenzaken hebben het druk in het voorjaar. Dus wil je veel aan je fiets laten vervangen, plan dan tijdig een afspraak in. Wil je op vakantie of een lange dagtocht maken, zorg dan dat je fiets ruim van tevoren klaar is. De grootste kans dat er iets kapot gaat aan je fiets is namelijk net na onderhoud of vervanging van onderdelen. Zorg dat je minimaal honderd kilometer kan fietsen voor die tocht waar je je zo op verheugt. Met een elektrische fiets is het goed om van te voren te testen of je de gewenste actieradius nog haalt. Accu’s verouderen en misschien is ook je eigen conditie achteruit gegaan.

3. Zorg dat je fijn zit

Zit je nog lekker op de fiets? Wil je wat sneller, dan kun je wat dieper zitten. Ben je juist wat strammer geworden, dan moet het stuur wellicht wat omhoog en het zadel een centimeter naar beneden. Ben je tien kilo zwaarder geworden dan heb je wellicht een ander zadel nodig. Voor lange tochten is een fietsbroek met zeem aan te bevelen om huidirritatie te voorkomen. Kijk ook naar de combinatie van schoen en pedaal om irritatie aan de voeten te voorkomen. Met klikpedalen kun je makkelijker rond trappen.

Tips tegen zadelpijn van TestKees

Ontvang gratis alle tips tegen zadelpijn en rugpijn van TestKees.

Lees meer

4. Roest niet vast

Pedalen, zadelpen en stuurpen kunnen makkelijk vast roesten. Maak ze los en schoon en monteer ze met montagepasta.

5. Installeer een telefoonhouder

Op lange tochten wil je wellicht de telefoon gebruiken voor navigatie, bijvoorbeeld met de Fietsersbond Routeplanner. Met een geïntegreerd kliksysteem van Quadlock, SKS of SP-Connect zit je telefoon goed vastgeklikt en is die snel en makkelijk van je stuur te klikken. Op veel e-bikes zit een USB-aansluiting om je telefoon onderweg te laden.

De beste telefoonhouders

TestKees heeft 10 smartphonehouders getest Appen op de fiets is verboden. Maar je mag wel je telefoon op het stuur…

Lees meer

6. Denk aan je lampen

De oplaadbare verlichting gebruik je nu misschien even niet meer. Let op dat je ze niet leeg weglegt want dan kun je ze in het najaar weggooien. Oplaadbare accu’s moet je altijd vol of halfvol bewaren.

Fietsgeluk voor iedereen

De Fietsersbond vindt dat iedereen moet kunnen fietsen en fietsvrijheid kan ervaren. Met jouw bijdrage kunnen we het fietsgeluk vergroten, onder andere met comfortabele en veilige routes.

7. Houd rekening met alle scenario’s

Wat doe je bij pech onderweg? Wil je een pechservice of ga je zelf plakken onderweg? Een goede meeneempomp zoals de Topeak Roadmorph kan handig zijn. Met de Gaadi-binnenband kun je een nieuwe binnenband monteren zonder het wiel uit het frame te halen. Check je reservespullen. Solutie droogt uit en binnenband en pomp kunnen onder in een fietstas ook kapot. Check de snelspanners van je wielen als je die hebt. Die kunnen ook vastroesten en dan kun je onderweg het wiel niet uit het frame halen.

8. Maak het niet te spannend!

Check met regelmaat de bandenspanning. Maar ook hier geldt: doe het niet vlak voor een belangrijke tocht. Grote kans dat er dan net iets mis is met de pomp of het ventiel.

9. Denk ook aan jezelf

Nu je fiets weer helemaal in orde is, ben je helemaal klaar voor een lekkere lenterit. Vergeet de zonnebrandcrème niet. Veel fietsgeluk!

Een lijst met medewerkers

Word lid van de Fietsersbond

Steun de belangenbehartiger van fietsend Nederland en ontvang heel veel voordeel!