De Nederlandse politie moet de bestrijding van fietsdiefstal meer prioriteit geven. Dat vindt de Fietsersbond. Uit cijfers van het CBS die RTL Nieuws heeft gepubliceerd blijkt dat nog geen vier procent van de diefstallen wordt opgelost. Dat is te weinig.
Volgens Fietsersbond-directeur Saskia Kluit is de impact van fietsdiefstal makkelijk te onderschatten. “Voor veel mensen is de fiets hun voornaamste manier van transport. Als je fiets wordt gestolen, dan kan dat een flinke wissel op je dagelijks leven trekken. Als deze cijfers over autodiefstal zouden gaan, dan was het al lang hoog op de agenda gezet.”
Gespecialiseerde bendes
Meldingen over gestolen fietsen met GPS-tracker krijgen voorrang
‘De politie heeft afspraken met Particuliere Alarmcentrales.’
Een groot deel van de gestolen fietsen wordt door gespecialiseerde bendes uitgevoerd naar het buitenland. Om die reden moet fietsdiefstal snel landelijk prioriteit krijgen. Saskia Kluit: “Dit soort bendes werkt door het hele land. Dit betekent dat lokale politieagenten er weinig grip op kunnen krijgen. De overheid moet investeren in een landelijk team van specialisten die hier kennis over kunnen opbouwen en fietsdiefstal actief kunnen bestrijden.”
Om de politie te helpen bij het bestrijden van fietsdiefstal roept de Fietsersbond slachtoffers op om altijd aangifte te doen als hun fiets gestolen is. Saskia Kluit: “Je krijgt je fiets er misschien niet 1-2-3 mee terug, maar het helpt wel om een beter beeld te krijgen van waar en hoe er fietsen gestolen worden.”
Word lid van de Fietsersbond
Steun de belangenbehartiger van fietsend Nederland en ontvang heel veel voordeel!