Fietsen naar het werk

Leasefiets voor werknemers

Stimuleer betere gezondheid

leasefiets, bereken je voordeel

In 2020 worden de secundaire arbeidsvoorwaarden verbeterd. De leasefiets wordt een aantrekkelijke optie voor bedrijven en werknemers.

Vanaf 2020 is er een nieuwe regeling voor leasefietsen. 7% bijtelling van de nieuwwaarde van de fiets, net als bij lease auto’s. De leasefiets valt dan niet in de WKR regeling (1,2 % onbelast loon in vorm van verstrekkingen) en biedt dus extra ruimte om fietsen ter beschikking te stellen. Als u nu al leasefietsen ter beschikking stelt vallen deze lease fietsen in 2020 automatisch onder het nieuwe fiscale regiem. Of zoals dat in fiscaal juridische termen zo mooi heet: ‘Als er nu al sprake is van een fiets van de zaak die ter beschikking wordt gesteld aan de werknemer dan gaat per 1 januari 2020 van rechtswege (ergo: automatisch) de forfaitaire bijtellingsregeling gelden’.

 

Wat is gunstiger voor jou? Een leasefiets of een km-vergoeding?

Bereken het hier

Door de lobby van de Fietsersbond wordt het per 2020 fiscaal aantrekkelijk om voor de leasefiets te kiezen. Als werkgever stuurt u hiermee actief op betere gezondheid en als werknemer weet je dat het ziekteverzuim in je team zal afnemen.

Door de veranderende arbeidsvoorwaarden worden kosten voor een fiets in het duurdere segment (een paar duizend euro) gereduceerd tot een paar tientjes per maand. Dit kan in plaats van of naast een leaseauto. Zo wordt het voor personeel dat ver weg woont en nu nog met OV naar het werk komt ook aantrekkelijk. Tenslotte zijn de fietsen in het duurdere segment (prijstechnisch) vooral geschikt voor de langere afstanden.

Groentje

Fietsvriendelijk Bedrijf

Het certificaat voor bedrijven die hun fietsers steunen. Lees meer

Waarom wachten op 2020 als er in 2019 ook al veel kan?

Verbeteringen om fietsen naar het werk te stimuleren.

  • Bied geen (gratis) auto parkeerplaats aan t.b.v. personeel dat binnen 3 km van het werk woont. Uitzonderingen kunnen bijvoorbeeld nachtdienst of incidenteel transport zijn.
  • Bied in uw arbeidsvoorwaarden een reiskostenvergoeding van 19 cent per km aan voor fietsen en lopen voor alle afstanden (ook onder de 3 km).
  • Verleng de looptijd van het vroegere fietsplan. Maak deze looptijd 4 of 5 jaar i.p.v. 3 jaar. Werknemers kunnen daardoor een betere fiets aanschaffen. Dit stimuleert het fietsen ook op de langere afstand. Werknemers die dichterbij wonen zullen uitgenodigd worden vaker recreatief de fiets te pakken. Dat is ook goed voor de vitaliteit!
  • Door bij aanschaf van een fiets de 19 cent reiskostenvergoeding per km voor minimaal het 1e jaar in één keer uit te betalen, maakt u de aanschaf van een fiets makkelijker.

Voorbeeld bedrijf Certified X

De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn aangepast voor 2019. De looptijd van het ‘fietsplan’ is verlengd van 3 naar 4 jaar. De vergoeding is nu € 1000,- euro i.p.v. € 750,- onafhankelijk van je reisafstand. Daarnaast wordt de reiskostenvergoeding voor 2019 in één keer uitbetaald.

Voor Monique (43) die 12 km van haar werk woont en 4 dagen werkt betekent dit dat ze in aanmerking komt voor een totale tegemoetkoming van (1000+46*4*12*2*0,19=) € 1839,-. Voor Monique wordt de investering in een e-bike of een goede woon-werkfiets met goede kwaliteit onderdelen nu mogelijk. Bij de standaard regeling met een fietsplan van 3 jaar kon zij €750,- euro als tegemoetkoming ontvangen plus maandelijks € 70 reiskostenvergoeding.

Als ondernemer heb je de reiskostenvergoeding van het lopende jaar eerder uitbetaald en in het fietsplan het 4e jaar eerder beschikbaar gesteld. De werknemers blijven als groep ook langer op dezelfde fiets fietsen. De extra kosten zijn rentekosten.

Het levert Monique 8 keer per week een half uur bewegen op. Haar fitheid en vitaliteit neemt toe. Gemiddeld zijn werknemers die naar het werk fietsen elk jaar een 1 dag minder ziek - 4 dagen in 4 jaar levert ongeveer € 800,- op.

We maken nu plannen voor 2020!

Bedrijf Certified X

Ik wil graag meer weten over Fietsvriendelijk Bedrijf

Naam
Nieuwsbrief
Privacy(Vereist)

Categorieën

Carmen2

Carmen Meijer

Project- en campagnemanager

Als ik met de zon in mijn gezicht op de fiets zit en verschillende soorten fietsers mij laten glimlachen, ben ik er trots op dat ik mij mag inzetten voor de mens en maatschappij: dat is voor mij het ultieme fietsgeluk. Dit geluk wil ik graag overdragen aan een jongere doelgroep. Met als doel dat fietsen als meer dan ‘normaal’ wordt ervaren. Ik sta aan het startpunt van nieuwe campagnes en ben betrokken tot we samen het eindpunt hebben behaald!