fietsendief

Koop geen gestolen fiets

Ook jij kunt je – bewust of onbewust – schuldig maken aan heling. Wie met een als gestolen geregistreerde fiets betrapt wordt, riskeert een strafblad. En je fiets wordt in beslag genomen. Waar moet je op letten als je een fiets koopt?

Hoe weet je zeker dat een fiets niet gestolen is?

  • Koop de fiets bij de erkende vakhandel. Vraag altijd om een bon met het framenummer en een omschrijving van de fiets. Bewaar die bon zorgvuldig.
  • Als je op een markt of bij een particulier (Marktplaats) koopt, laat de verkoper zich dan legitimeren en vraag om een kwitantie met daarop het aankoopbedrag en een omschrijving en framenummer van de fiets. Noteer en bewaar ook het legitimatienummer, de naam en eventueel het adres van de verkoper. Als de verkoper niet bereid is deze gegevens te leveren, is de kans groot dat het om diefstal gaat.
  • ‘Fietsie kopen?’ Een op straat aangeboden fiets voor 20 € of minder is vrijwel zeker gestolen. In verschillende steden in Nederland is het op straat kopen van een fiets zelfs strafbaar.
  • Bekijk een te kopen tweedehands fiets goed. Er zijn een aantal kenmerken die kunnen wijzen op diefstal, zoals onleesbaar gemaakte framenummers of postcodes, opengebroken sloten of sloten zonder sleutel, een nieuwe fiets zonder ringslot.

 

fietsendief

Tips hoe je een fiets goed op slot kan zetten

Dieven zijn gespecialiseerd in één slot. Gebruik daarom twee sloten. Lees meer

Hoe zorg je ervoor dat je fiets door de politie terug te vinden is?

De Fietsersbond dringt er bij politie en justitie op aan serieus werk van fietsdiefstal te maken. Om de politie te helpen bij de opsporing van gestolen fietsen, kun je zelf een aantal dingen doen:

  • Maak de fiets uniek, bijvoorbeeld door het ingraveren van de postcode.
  • Bewaar de gegevens van je fiets, framenummer, merk, kleur en type goed.
  • Doe altijd aangifte als je fiets gestolen wordt.

En:

Fietsdiefstalregister
In het fietsdiefstalregister kunt je controleren of een fiets als gestolen geregistreerd staat. Heel handig voor de aanschaf van een tweedehands fiets of ter controle van de
aangifte van je gestolen fiets. Je fiets is dan landelijk herkenbaar
als gestolen.