header_knooppunt

Koop geen gestolen fiets

Hoe weet je zeker dat een fiets niet gestolen is?

Ook u kunt zich bewust of onbewust schuldig maken aan heling. Wie met een als gestolen geregistreerde fiets betrapt wordt, staat een fikse boete vantussen de 100 en 400 euro te wachten. Daarbij komt een strafblad en inbeslagname van de fiets. De Fietsersbond geeft daarom tips om de aankoop van een gestolen fiets te voorkomen.

Hoe koopt u een ‘eerlijke’ fiets?

  • Koop de fiets bij de erkende vakhandel. Vraag altijd om een bon met het framenummer en een omschrijving van de fiets. Bewaar die bon zorgvuldig.
  • Als u elders een fiets koopt, bijvoorbeeld op een markt of bij een particulier, laat de verkoper zich dan legitimeren en vraag om een kwitantie met daarop het aankoopbedrag en een omschrijving en framenummer van de fiets. Noteer en bewaar ook het legitimatienummer, de naam en eventueel het adres van de verkoper. Als de verkoper niet bereid is deze gegevens te leveren, is de kans groot dat het om diefstal gaat.
  • ‘Fietsie kopen?’ Een op straat aangeboden fiets voor 20 € of minder is vrijwel zeker gestolen. In verschillende steden in Nederland is het op straat kopen van een fiets zelfs strafbaar.
  • Vraag ook bij aankoop via internet altijd om een bon en andere gegevens. Het is opvallend hoeveel verkopers ‘de zeer goed onderhouden fiets van hun oude zieke moeder’ aanbieden.
  • Bekijk een te kopen tweedehands fiets goed. Er zijn een aantal kenmerken die kunnen wijzen op diefstal, zoals onleesbaar gemaakte framenummers of postcodes, opengebroken sloten of sloten zonder sleutel, een nieuwe fiets zonder ringslot.

Maak uw fiets opspoorbaar

De Fietsersbond dringt er bij politie en justitie op aan serieus werk van fietsdiefstal te maken. Om de politie te helpen bij de opsporing van gestolen fietsen, kunt u een aantal dingen doen:

  • Maak de fiets uniek, bijvoorbeeld door het ingraveren van de postcode.
  • Bewaar de gegevens van uw fiets, framenummer, merk, kleur en type goed.
  • Doe altijd aangifte als uw fiets gestolen wordt.

En:

  • Bel de politie, 112, als u getuige bent van fietsdiefstal en geef ook heling door!
  • Help mee om risicovolle plekken aan te pakken en vul de enquête in op deze website. U maakt dan ook kans op een gratis goed slot.

Fietsdiefstalregister online voor publiek
Sinds 28 januari 2008 is het landelijke fietsdiefstalregister via
internet openbaar te raadplegen. In het fietsdiefstalregister kunt u
controleren of een fiets als gestolen geregistreerd staat. Heel handig
voor de aanschaf van een tweedehands fiets of ter controle van de
aangifte van uw gestolen fiets. Uw fiets is dan landelijk herkenbaar
als gestolen.
Ga direct naar: www.fietsdiefstalregister.nl