Direct naar inhoud

Fietsen in tijden van het coronavirus

De coronacrisis leidt wereldwijd tot een ontwrichting van het dagelijks leven. De fiets is een alternatief voor bussen en treinen waar besmettingsgevaar dreigt. In dit artikel houden we de fietsontwikkelingen bij uit de hele wereld.

Dit artikel wordt regelmatig actueel gehouden. Laatste update: 22 april 2020 22:45 uur

22 april

14 april

10 april

9 april

8 april

2 april

31 maart

30 maart

27 maart

25 maart

24 maart

23 maart

22 maart

20 maart

19 maart

17 maart

16 maart

Boodschappen doen op de fiets

Duidelijk is dat de fiets op dit moment een goed alternatief is voor mensen die werkzaam zijn in cruciale beroepen en op fietsafstand van hun werk wonen. En ook voor de niet-vermijdbare verplaatsingen om boodschappen te doen of medicijnen te halen. Ook in de landen met de strengste maatregelen zoals Spanje en Italië zijn deze verplaatsingen toegestaan; uit Spanje komen wel berichten dat de politie zelfs fietsers op weg naar het werk of de supermarkt aanhouden.

Boetes voor sportieve fietsers in Spanje

Anders ligt het voor het recreatieve en sportieve fietsen. Dat is in Italië en Spanje niet zonder meer toegestaan. Spanje is het strengst, daar staan hoge boetes op het recreatieve fietsen. In de stad Girona werden wielrenners gewaarschuwd voor boetes tot 3000 euro. Spanje wil vooral voorkomen dat de gezondheidszorg extra belast wordt door verkeersgewonden. Niet-opvolgen van instructies kan je zelfs op een jaar gevangenisstraf komen te staan. Italië staat wielrennen wel toe, mits mensen een meter uit elkaar fietsen. In België zijn lange tochten niet toegestaan, korte rondjes in de eigen omgeving wel. Door het samenscholingsverbod is in groepen fietsen niet toegestaan.

Fiets en noodsituaties

In eerdere crisissituaties deze eeuw bleek de fiets essentieel onderdeel van de veerkracht van de maatschappij: bij de kernramp in Fukushima, de orkaan Sandy rond New York en overstromingen rond Belgrado. Waar systemen uitvallen blijft de simpele maar geniale fiets het altijd doen en zorgt hij voor bereikbaarheid. Ook in deze coronacrisis lijkt de fiets in ieder geval in een aantal situaties een uitkomst te zijn.

In Nederland

In Nederland is fietsen naar het werk in vitale beroepen of om boodschappen te doen met de huidige richtlijnen een goed alternatief voor het openbaar vervoer. Recreatief fietsen is ook goed om in beweging te blijven en de zinnen te verzetten. Houd daarbij wel voldoende afstand. Op sommige fietspaden kan het erg druk zijn en is een armlengte afstand houden niet altijd gemakkelijk. Op onze site zien we dat veel mensen zoeken naar ‘drukste fietspad’. Vermoedelijk om dat fietspad te mijden. Hier vind je een lijst van de drukste fietspaden van Nederland.

Op onze fietsrouteplanner kun je ook routes plannen waarmee je kunt proberen drukke punten te mijden. Zodra we meer informatie over fietsen en het coronavirus ontvangen, vind je dat op deze pagina.

Een lijst met medewerkers

Word lid van de Fietsersbond

Steun de belangenbehartiger van fietsend Nederland en ontvang heel veel voordeel!