Coronavirus

Fietsen in tijden van het coronavirus

Coronacrisis

De coronacrisis leidt wereldwijd tot een ontwrichting van het dagelijks leven. De fiets is een alternatief voor bussen en treinen waar besmettingsgevaar dreigt. In dit artikel houden we de fietsontwikkelingen bij uit de hele wereld.

Dit artikel wordt regelmatig actueel gehouden. Laatste update: 22 april 2020 22:45 uur

22 april

  • Hoe kom je op je werk in de 1,5 meter-samenleving? ,,Een ritje tot 20 kilometer doe je op de fiets, dat moet de norm worden’’, zegt Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond in AD.nl. Een ander idee van de Fietsersbond: zet de verkeerslichten in de stad uit waar het kan. Zo voorkom je dat er alsnog tientallen fietsers hutjemutje voor rood staan. Lees meer in het AD.

14 april

  • Fietsfabrikant Gazelle start de productie weer op. De fabriek in Dieren lag al zo’n drie weken stil, maar na het nemen van diverse maatregelen kan Gazelle weer nieuwe fietsen maken.
  • Nieuw-Zeeland neemt maatregelen zodat fietsers en voetgangers twee meter afstand kunnen houden zodra er weer meer mensen de straat op gaan. Er worden miljoenen dollars geïnvesteerd in tijdelijke fietspaden en uitgebreide voetpaden. Het land volgt hiermee diverse steden in de hele wereld. Berlijn heeft zelfs richtlijnen gepubliceerd
  • NRC Handelsblad checkt de nieuwsberichten waarin werd gesteld dat fietsers en joggers meer dan tien meter afstand moeten houden. Het onderzoek blijkt nog niet volledig, en er zijn veel vraagtekens bij te zetten. De krant noemt de artikelen ‘ongefundeerd’.

10 april

9 april

  • Wedstrijden zijn er voorlopig niet. Profrenner Dylan Groenewegen zit toch op de fiets. ‘De komende tijd bezorg ik op de fiets boodschappen bij ouderen en zorgverleners die dat nu even niet zelf kunnen.’
  • Een zonnig Paasweekeinde staat voor de deur. In Amsterdam en omgeving zal de politie optreden tegen fietsers die zich niet aan de regels (afstand houden en niet in groepen rijden) houden, meldt AT5.
  • Nederlandse traumachirurgen roepen wielrenners en motorrijders op om dit weekend extra voorzichtig te zijn als ze de weg op gaan. Veel ziekenhuizen zijn door het coronavirus erg vol en dus zijn de mogelijkheden voor opnames en spoedoperaties voor letsel na ongelukken beperkt, zo staat te lezen op nos.nl.
  • Marken is afgesloten voor toeristisch verkeer. Er waren teveel bezoekers, waaronder wielrenners. ‘Blijf gewoon thuis, ook al is het mooi weer tijdens de Paasdagen. Het is niet veilig’, zegt de voorzitter van de Eilandraad Marken.
  • In grote steden in de hele wereld blijkt de fiets nu een goed en veilig alternatief voor het OV waar besmettingsgevaar dreigt. De European Cyclists’ Federation signaleert een trend: steden maken nu ruimte vrij zodat mensen die naar hun werk moeten op de fiets kunnen .

8 april

  • Het eerste weekend van april bracht mooi weer, waardoor veel mensen toch naar buiten gingen. Vaak ging dat goed, maar op sommige plekken werd het toch te druk, onder meer met groepjes fietsers en wielrenners. Vanaf volgend weekend geldt daarom een verbod voor groepen op sommige wegen. Het advies van de Fietsersbond luidt nog steeds om helemaal niet met meerdere personen te gaan fietsen.
  • In Brussel hoeven fietsers en voetgangers niet meer op knopjes te drukken bij het verkeerslicht.
  • In allerlei publicaties wereldwijd wordt nu gespeculeerd over mobiliteit na de coronacrisis. Wim Bot verkent de kansen voor de fiets in deze ontwikkelingen.

2 april

  • De ngo Cycling out of Poverty heeft in Oeganda de eerste coronafiets uitgedeeld. In de stad Jinja kreeg dr. Kaluma Charles een fiets, zodat zijn team veilig op pad kan om in dorpen en sloppenwijken voorlichting te geven over het virus.
  • In Antwerpen heeft het plaatselijke fietsdeelsysteem VELO het gebruik helemaal gratis gemaakt voor de 15.000 zorgmedewerkers in de Vlaamse stad.
  • TIjdens de coronacrisis loopt het gebruik van fietsenstallingen bij stations flink terug. Uit een onderzoek van Keypoint consultancy in de stallingen Stationsplein, Knoop en Jaarbeursplein in Utrecht blijkt dat het gebruik fors lager is, maar dat er wel een vrij hoog aantal fietsen ‘overnacht’.
  • Fietsfabrikant Gazelle bezorgt tijdens de coronacrisis aangeschafte fietsen gratis thuis. Lokale dealers komen het via de website bestelde rijwiel thuis afleveren. Voor advies zijn telefonisch en via de chat adviseurs beschikbaar.

31 maart

  • Fietsersbond-directeur Saskia Kluit roept in het AD mensen op om op de fiets in beweging te blijven. Op de fiets is het relatief gemakkelijk om je aan de corona-richtlijnen te houden, terwijl je wel de noodzakelijke lichaamsbeweging krijgt. Tips voor als je op de fiets stapt vind je hier.
  • Ook fietsenwinkels komen nu in aanmerking voor een tegemoetkoming van het Rijk als ze te maken hebben met grote omzetderving.
  • Wereldfietscongres Velo-city, dat begin juni zou plaatsvinden in de Sloveense hoofdstad Ljubljana, is uitgesteld naar half september.

30 maart

  • De Belgisch vestiging van Swapfiets geeft honderd gratis fietsen aan personeel van het ZiekenhuisNetwerk Antwerpen. ‘Zorgpersoneel en werknemers van cruciale sectoren – zoals de voedingsnijverheid, de veiligheid en de distributie – die zich moeten verplaatsen, moeten dat ook kunnen blijven doen. Daarom hebben we besloten om kosteloos fietsen aan te bieden aan ZNA’, zegt een woordvoerder van Swapfiets tegen Het Laatste Nieuws.

27 maart

  • NTR-podcast De Spaak ging het fietspad op en daar is het een stuk stiller dan voor de Corona-crisis.
  • In Berlijn worden speciale fietspaden aangelegd die fietsers helpen om meer afstand te houden.

25 maart

  • Rotterdam gaat niet handhaven – in ieder geval tot 6 april – op te lang gestalde fietsen in gemeentelijke stallingen.
  • Uber haalt de elektrische deelfietsen in Rotterdam van de straat. ,,Zo’n fiets heeft een batterij die per plekke moet worden opgeladen of vervangen en we willen onze technische ondersteuners zo min mogelijk de straat op sturen’’, zegt Janse Kok van Uber tegen het AD. ,,Bovendien willen we niet dat de fietsen ongebruikt in rekken of op straat staan.’’
  • Fietskoeriers.nl heeft afgelopen week een heuse toestroom van nieuwe aanmeldingen verwerkt. “Waar we normaal twee à drie weken over doen, ontvangen we nu in een dag”, zegt Nick Vreeswijk van Fietskoeriers.nl tegen emerce.nl.

24 maart

23 maart

  • E-bikefabrikant Stella stopt haar campagne ‘Hamster niets, pak de fiets’ omdat deze voor onrust zorgde door de oproep om naar buiten te gaan.
  • De European Cyclists’ Federation (ECF) heeft een collectie boeken en films verzameld over fietsen.

22 maart

  • Nederlanders gaan er massaal op uit in het weekend. Uit het hele land komen meldingen van overvolle natuurgebieden. Onder meer Natuurmonumenten roept op om niet de natuur in te gaan.
  • Koninklijke Gazelle legt de productie drie weken stil, dit om de veiligheid van medewerkers, dealers en leveranciers te bevorderen. Accell Nederland (bekend van Batavus, Sparta en Koga) werkt wel door, maar heeft van 150 flexwerkers het contract niet verlengd. VanMoof heeft alle winkels gesloten en richt zich helemaal op online verkoop. E-bikemaker Stella heeft ook een webshop geopend.

20 maart

De gesloten fietsenstalling Knoop in Utrecht
Beeld-auteur: Michiel Slütter
  • NS sluit enkele bewaakte fietsenstallingen op de grote stations. Doordat er minder treinen rijden is er minder vraag en is het personeel elders nodig. Per station blijft er in ieder geval één bewaakte stalling open. In Utrecht zijn dat er twee. Bij de stationsinformatie op NS.nl is te zien welke stallingen open zijn.
  • E-bike to go stelt 100 elektrische fietsen gratis ter beschikking aan medisch personeel en zorgpersoneel. De eerste 20 e-bikes gaan vandaag (20 maart) naar het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

19 maart

17 maart

  • In Colombia heeft burgemeester Claudia Lopez van Bogotá aangekondigd dat de tijdelijke Ciclovía-fietsroute permanent wordt vanwege de coronacrisis. En de Franse Fietsersbond FUB wil dat de regering de fiets voor de korte afstanden onder de aandacht brengt.

16 maart

  • De Berlijnse krant Tagesspiegel raadt aan te fietsen in plaats van het openbaar vervoer te benutten, eveneens vanwege het besmettingsgevaar in volle bussen en treinen. Lees ook het artikel in Der Spiegel.
  • Uit New York komen berichten over een grote groei van het aantal fietsers, omdat mensen het openbaar vervoer met zijn besmettingsgevaar willen vermijden. Het aantal ritten met het deelfietssysteem CityBike is deze maand opgelopen tot meer dan een half miljoen.

Boodschappen doen op de fiets

Duidelijk is dat de fiets op dit moment een goed alternatief is voor mensen die werkzaam zijn in cruciale beroepen en op fietsafstand van hun werk wonen. En ook voor de niet-vermijdbare verplaatsingen om boodschappen te doen of medicijnen te halen. Ook in de landen met de strengste maatregelen zoals Spanje en Italië zijn deze verplaatsingen toegestaan; uit Spanje komen wel berichten dat de politie zelfs fietsers op weg naar het werk of de supermarkt aanhouden.

Boetes voor sportieve fietsers in Spanje

Anders ligt het voor het recreatieve en sportieve fietsen. Dat is in Italië en Spanje niet zonder meer toegestaan. Spanje is het strengst, daar staan hoge boetes op het recreatieve fietsen. In de stad Girona werden wielrenners gewaarschuwd voor boetes tot 3000 euro. Spanje wil vooral voorkomen dat de gezondheidszorg extra belast wordt door verkeersgewonden. Niet-opvolgen van instructies kan je zelfs op een jaar gevangenisstraf komen te staan. Italië staat wielrennen wel toe, mits mensen een meter uit elkaar fietsen. In België zijn lange tochten niet toegestaan, korte rondjes in de eigen omgeving wel. Door het samenscholingsverbod is in groepen fietsen niet toegestaan.

Fiets en noodsituaties

In eerdere crisissituaties deze eeuw bleek de fiets essentieel onderdeel van de veerkracht van de maatschappij: bij de kernramp in Fukushima, de orkaan Sandy rond New York en overstromingen rond Belgrado. Waar systemen uitvallen blijft de simpele maar geniale fiets het altijd doen en zorgt hij voor bereikbaarheid. Ook in deze coronacrisis lijkt de fiets in ieder geval in een aantal situaties een uitkomst te zijn.

In Nederland

drukste fietspad van Nederland.
Het drukste fietspad van Nederland.

In Nederland is fietsen naar het werk in vitale beroepen of om boodschappen te doen met de huidige richtlijnen een goed alternatief voor het openbaar vervoer. Recreatief fietsen is ook goed om in beweging te blijven en de zinnen te verzetten. Houd daarbij wel voldoende afstand. Op sommige fietspaden kan het erg druk zijn en is een armlengte afstand houden niet altijd gemakkelijk. Op onze site zien we dat veel mensen zoeken naar ‘drukste fietspad’. Vermoedelijk om dat fietspad te mijden. Hier vind je een lijst van de drukste fietspaden van Nederland.

Op onze fietsrouteplanner kun je ook routes plannen waarmee je kunt proberen drukke punten te mijden. Zodra we meer informatie over fietsen en het coronavirus ontvangen, vind je dat op deze pagina.

Categorieën

Wim Bot

Wim Bot

(Inter)nationaal beleidsadviseur

Fietsgeluk is voor mij in Delft makkelijk en snel naar de binnenstad of naar het station kunnen fietsen. Ik ben verantwoordelijk voor de nationale en internationale beleidsbeïnvloeding; dat betekent dat ik overal en nergens probeer de fiets hoger op de agenda te krijgen. Behaalde successen waar ik trots op ben: het aannemen van de Fietsvisie 2040, het introduceren van de inmiddels gangbare term schaalsprong, extra middelen in de Tweede Kamer voor fietsenstallingen bij stations en voor snelfietsroutes, en de aanpak van scooteroverlast in Amsterdam. 

Martijn van Es

Martijn van Es

Senior communicatieadviseur 2010 - 2022

Fietsgeluk is voor mij samen met mijn zoon kersen halen aan de rand van de stad, zonder dat we worden aangereden door een hardrijdende automobilist. Fietsgeluk is net dat ene vaste plekje te pakken hebben in de stationsstalling, en ‘s avonds weer fijn terug naar huis. Fietsgeluk is over het Ledig Erf fietsen op een uitgaansavond met overal rumoer. En Fietsgeluk is bijna twaalf jaar werken bij een organisatie die er toe doet.