Remmen ok?

Tips: tweedehands fiets kopen

Kijk uit voor gestolen fietsen

Tekening Fiets

Wellicht herken je het volgende scenario. Je woont in een grote stad en gaat een avondje stappen. Je fietst naar de staplocatie toe, maar je vergeet je extra slot vast te maken. Na het uitgaan zoek je alle straten af naar jouw fiets, maar helaas: je fiets is gestolen. Je besluit een tweedehands fiets aan te schaffen, daarvan is het niet zo erg als ‘ie gejat wordt. Maar waar moet je eigenlijk op letten tijdens de aanschaf, zodat je achteraf niet voor nare verrassingen komt te staan?

Tekening fietsen in de stad

Bepaal je doel

Bedenk van tevoren of je de tweedehands fiets wilt gebruiken voor bijvoorbeeld het fietsen van een korte rit van en naar je werk, of dat je er ook lange fietstochten mee wilt maken. Voor het eerste doel hoef je niet al te kritisch te zijn bij aanschaf, voor het tweede doel is het verstandig om een goed onderhouden tweedehands fiets uit te zoeken.

fietstekening3

Test verlichting en remmen

Wanneer je bij de fietsvakhandel of een particulier bent om een tweedehands fiets te bewonderen, is het van belang om te testen of 1. De remmen goed werken en 2. De verlichting prima werkt. Je kunt de kapotte verlichting ook voor lief nemen en kiezen voor losse lampjes, natuurlijk.

goedafgesteldefietslampen

Is de fiets jouw maat?

Je komt er snel achter of de fiets voor jou geschikt is door het maken van een proefrit. Kijk tijdens de rit of het zadel en het stuur op de voor jou gewenste hoogte kunnen gezet. Het zadel hoort ongeveer op heuphoogte te zijn vastgedraaid.

fietshouding en zadeldruk

Onderhoud belangrijkste onderdelen

Er zijn een aantal onderdelen van de fiets waar je nog eens extra op moet letten tijdens aanschaf. Kijk bijvoorbeeld goed naar het frame. Is dit gebarsten of kromgetrokken? Zit er geen slag in beide wielen? Zijn de banden versleten? Zitten alle spaken goed vast? Zit er speling op de lagers? Bij fietsen met een derailleur moeten ketting en achtertandwiel vaak vervangen worden. Vervangen kost geld en dan is goedkoop al snel duurkoop.
Kijk vooral ook of je het zadel en het stuur kunt verstellen of dat de boel onherroepelijk vastgeroest zit. Schakelt de fiets nog goed?

Gebroken frame

Loopt alles nog wel soepel?

  • Je tilt het voorwiel op en voelt of er geen speling in het wiel zit. Draai daarna het voorwiel rond en check of deze weinig weerstand geeft. Kijk ook meteen of er geen slag in het voorwiel zit.
  • Voor het controleren van het balhoofd van de fiets til je de fiets bij de voorkant op. Voel of er geen speling op de voorvork zit. Het stuur hoort soepel van links naar rechts te kunnen vallen, wanneer je de fiets enigszins schuin houdt.
  • De trapas controleer je door de cranks heen en weer te bewegen en te voelen of er geen speling in zit.
  • In de pedalen moet geen speling zitten, ze horen soepel rond te kunnen draaien.
  • Voor het achterwiel geldt hetzelfde als voor het voorwiel: til het achterwiel op en voel of er geen speling in zit. Als het wiel soepel ronddraait en als er geen slag in zit, is het goed.
  • Tijdens het controleren van de handremmen kijk je of er geen rare knikken in de kabels zitten en of ze niet aanlopen. Bij velgremmen is het van belang te controleren of er niet teveel slijtage is.
stadsfiets

Tweedehands fietsen te koop

Je kunt het beste een tweedehands fiets aanschaffen bij de officiële fietswinkels/rijwielshops. Je kunt hier je oude fiets inruilen voor een andere, waar je dan een zacht prijsje voor betaalt. Je krijgt dan in ieder geval de garantie dat ze je altijd helpen met het repareren van je tweedehands fiets, wanneer deze een onderhoudsbeurt nodig heeft. Koop nooit een fiets van een vreemde op het station voor weinig geld, deze fietsen zijn altijd gestolen. Voor meer informatie over het terugvinden van je fiets op Social Media, kan je ons artikel over de online jacht op gestolen fietsen bekijken. Sowieso voorkomen dat je een gestolen fiets koopt? Lees hier waar je op moet letten.

Fiets goed vastgemaakt

Prijs tweedehands fiets

Wanneer de tweedehands fiets goed onderhouden is, is het slim om het serienummer van de fiets en de aankoopfactuur bij de verkoper op te vragen. Zo weet je direct wat de huidige prijs was van de fiets en dat de fiets niet gestolen is. Je mag bij de tweedehands aankoop ongeveer 70% van dit bedrag verwachten. Wanneer het een zeer oude fiets is, die niet zo goed onderhouden is, dan mag je rekenen op de helft of vaak minder dan de helft van het aankoopbedrag.

Categorieën

Sunfield-Photography78

Willy Bakker

Willy Bakker is eigenaresse van Willy’s Wereld: een bedrijf waarmee zij vrouwelijke ondernemers met een online bedrijf helpt om winstgevende website teksten te schrijven. Het is haar missie om zoveel mogelijk vrouwelijke ondernemers (ZZP & MKB) weer plezier en geluk te laten ervaren in het ondernemerschap, zodat we het glazen plafond nu eindelijk eens kunnen doorbreken. Ze fietst bij mooi weer graag urenlang door natuurlandschappen en versterkt tijdelijk de redactie van het Fietsersbond team.