Direct naar inhoud

Overstappen op een e-bike? Zo doe je dat veilig

1. Kies de snelheid die bij je past

Als je vroeger op je gewone fiets 18 reed, hoef je op een ebike niet per se 25 te rijden natuurlijk. Zet je fiets bijvoorbeeld in de ecostand voor een rustige ondersteuning

2. Let op bij het inhalen

Kijk eerst goed of er niemand aan komt. Bij twijfel niet doen. Sorteer goed voor.

3. Zorg dat je fiets goed op jou is afgesteld

Een te hoog zadel is gevaarlijk als je snel af moet stappen. Slippen je voeten vaak van de pedalen? Dan kun je ook overwegen om trappers met ruw oppervlak te kopen. Bijvoorbeeld de Ergotec EP-trappers.

4. Vertrouw niet op je gehoor

Je moet ook altijd even omkijken als je afslaat. Vind je dat lastig? Voel je je wiebelig als je omkijkt? Dan is een spiegel op je stuur een goede optie.

5. Opstappen

Voorkom dat je wegspuit als je wegrijdt. Daar gebeuren namelijk veel ongelukken mee. Hoe je dat voorkomt hangt af van je fiets (als de motor fel opstart moet je beter opletten) en de stand waarin je trappers staan als je wegrijdt. Het is altijd verstandig om in een lage versnelling op te starten en om goed te oefenen en zo de ondersteuning te leren kennen.

6. Eet voor je op pad gaat

Met een lege maag word je eerder duizelig.

7. Bouw fietsroutine op

Ga als je langere tijd niet hebt gefietst eerst oefenen op rustige wegen om weer wat vaardigheid te krijgen en vertrouwen in je eigen kunnen.

8. Kies voor rustige wegen en rustige tijdstippen

Mijd het centrum van de stad in de spits. Desnoods neem je een omweg. De Fietsersbond Routeplanner kan daarbij helpen. Bij ‘Meer opties’ kun je voor een autoluwe route kiezen.

9. Ook bij het nemen van bochten gebeuren regelmatig ongelukken

Het belangrijkste is om niet te trappen of te remmen ín de bocht, maar voor de bocht de benen stil te houden en eventueel iets af te remmen. Vooral bij een voorwielmotor is het belangrijk om niet te trappen in de bocht omdat je door de motor sneller kunt gaan.

10. Laat je fiets goed onderhouden

Dan weet je tenminste zeker dat alles soepel loopt en de remmen goed werken. Een keer per jaar naar de fietsenmaker brengen voor een onderhoudsbeurt is geen overbodige luxe.

11. Neem je plek in als fietser en geef duidelijk de richting aan

Steek je hand uit. Gebruik je bel. Het is een misverstand dat het veiliger is om zo min mogelijk plek in te nemen. Het risico is dan dat je juist over het hoofd wordt gezien. Als je te dicht bij de berm of stoep rijdt kun je ook lelijk ten val komen.

12. Oefen het remmen

Altijd goed om te oefenen met remmen voor het geval je een keer een noodstop moet maken. Hou bij het afstappen je remmen ingeknepen zodat je fiets niet wegrijdt.

13. Volg een e-bike informatiedag bij de Fietsersbond

Onze e-bikespecialisten geven je advies op maat. Het is bijvoorbeeld voor jezelf vaak moeilijk om in te schatten hoe je inhaalt. En hoe handig ben jij in de bochten? Daar kom je achter op ons parcours. Zelfs de meest doorgewinterde fietser leert nog wat op zo’n dag. Het uiteindelijke doel is dat je onbevreesd en met veel lol zo lang mogelijk door kunt blijven fietsen. Lees hier meer over onze Fietsschool.

Kooptips van Kees

Veilige fietspaden

Als Fietsersbond werken wij altijd en overal aan veilige fietspaden. Veilig betekent onder meer dat de bermen naast de paden niet zacht zijn, er zo min mogelijk paaltjes op het fietspad staan, de fietspaden breed zijn, en de kruispunten overzichtelijk zijn. Lees hier meer over veilige fietspaden.

Technologische hulp in de toekomst

Zadelhulp

Omdat veel ongelukken gebeuren bij op- en afstappen zou het geweldig zijn als het zadel automatisch omlaag ging bij het op- en afstappen. Er wordt gewerkt aan zo’n systeem

Stuurhulp

Gazelle en Arend Schwab van de TU Delft hebben een prototype fiets ontwikkeld waarbij een slimme motor in het stuur ingrijpt als de fietser dreigt te vallen. Het systeem houdt de fiets stabiel bij snelheden van meer dan 4 km/h. Het zal nog wel even duren voordat fietsen met deze stuurhulp echt te koop zullen zijn.

Een lijst met artikelen