1. Een dure vakantiefiets is niet nodig. Op een stadsfietsje kan het ook.
‘Als je in Nederland of Noord-Duitsland op fietsvakantie gaat, kun je gewoon op je stadsfiets gaan’, zegt Eric Schuijt van de Vakantiefietser. ‘Dat meen ik oprecht. Je hebt geen versnellingen nodig en de remmen zijn goed genoeg. Ik zou wel investeren in goede banden en waterdichte fietstassen. Daar heb je echt nooit spijt van.’
Wil je toch een vakantiefiets kopen, lees dan de tips van Schuijt. Hij heeft de halve wereld rondgefietst en is nu een fietsenwinkel begonnen gericht op vakantiefietsers.
- Wil je meer weten over waterdichte fietstassen. Kees Bakker (TestKees) heeft ze voor je getest.
- Wil je een fiets kopen, bekijk dan even het stappenplan fiets kopen.
- Overweeg je een elektrische fiets? Kijk dan even hier.
2. Moet je heel sportief zijn? Nee, begin gewoon met kleine etappes.
Je hoeft niet heel getraind of sportief te zijn voor een fietsvakantie. Er zijn zoveel plekken waar je kunt overnachten, je kunt dus met een bescheiden dagafstand beginnen. Zo kun je doorfietsen naar Zuid-Frankrijk. Dat deed Jelle Brandt Corstius, die – niet gehinderd door kennis of ervaring – naar de Middellandse Zee fietste.
‘Ik had haast om te vertrekken. Ik had geen conditie opgebouwd. Ook had ik nog nooit een band geplakt. Nog steeds niet. Onderweg had ik alleen wat problemen met de derailleur. Toen heb ik mijn fietsenwinkel gebeld en de verkoper heeft uitgelegd wat ik moest doen.
Ik heb geleerd dat je ontzag moet hebben voor de bergen. Je kunt niet even een aanloop nemen en denken dan kom ik er wel. Dat gaat niet, dat heb ik echt moeten ontdekken. Je moet goed kijken voordat je begint met klimmen en je tempo aanpassen aan de lengte van de klim. Maar het mooie is: iedereen kan het doen. Ik had die ene dag in de Ardennen dat mijn lichaam zei: fuck you. Maar toen ik aankwam na zestien dagen had ik zo door gekund.’
Lees het hele interview hier.
3. Hoe kun je met dezelfde inspanning verder fietsen?
Op fietsvakantie gaat het niet om snelheid. Je hoeft niet te racen. Maar verder komen met dezelfde inspanning is wel prettig. Wat kun je doen om sneller te fietsen?
Stroomlijn je bagage
Buitensportzaken willen je graag lichtgewicht spullen verkopen. Dat is prima, maar de snelheidswinst haal je uit het stroomlijnen, ontdekte TestKees na metingen op de wielerbaan. Ook dikke jassen remmen je behoorlijk af. In het slechtste geval moet je negen tot twaalf procent zwaarder trappen. Lees meer over de voordelen van gestroomlijnd fietsen.
Hou je banden op spanning
De snelste manier om harder te kunnen fietsen, is je banden oppompen. Lees meer over deze en nog negen andere tips om sneller te kunnen fietsen.
4. Hoe vind je leuke routes?
Geen land heeft een zo fijn vertakt netwerk van fietspaden als Nederland. Dat is fijn, want dat betekent dat je veel verschillende routes zijn uit te stippelen. Met routeplanner.fietsersbond.nl kun je de route plannen die het beste bij jou past. Ook handig, je kunt ook campings en andere overnachtingsmogelijkheden aanklikken.
De kracht van de fietsrouteplanner is de database die wordt bijgehouden door honderden vrijwilligers in het hele land. ‘Zij voeren onder andere de wegdekkwaliteit, het type wegdek en de omgevingskwaliteit in. We geven vervolgens bij de instellingen aan voor welk routetype welke kenmerken het zwaarst moeten wegen. Voor de optie ‘makkelijk doorfietsen’ krijgt glad asfalt veel gewicht, en we geven een lichte voorkeur aan lange rechte stukken over hoofdwegen. Het vermijdt ook verkeerslichten en verkeersdrukte. Omdat je makkelijk wil doorfietsen, kiezen we voor wat minder afslagen. Al die plussen en minnen neemt de Fietsrouteplanner mee’, zegt Richard Valkering die de Fietsrouteplanner onder zijn hoede heeft.
Wil je inspiratie opdoen? Bekijk dan onze pagina met fietsroutes. Dan krijg je meteen zin om op pad te gaan.
Op fietsvakantie gaan is een Nederlandse traditie. Lees hier meer over de historie.
5. Wat is de beste telefoonhouder?
Appen op de fiets is verboden. Maar je mag je telefoon wel voor navigatie gebruiken. TestKees heeft allerlei telefoonhouders getest. Wat blijkt? Een goedkope universele houder van 12,50 is bijna net zo goed als een houder op maat.
6. Veel fietsers hebben last van zadelpijn. Wat kun je eraan doen?
Zadelpijn kan het fietsplezier vergallen. Wat kun je eraan doen? Het ideale zadel voor iedereen bestaat niet. Iedereen is anders gebouwd. Lees meer over wat je tegen zadelpijn kunt doen.
7. Fiets mee in de trein
In alle binnenlandse treinen mogen (tegen betaling) fietsen worden meegenomen, met uitzondering van de spitstijden (6.30-9.00 uur en 16.00-18.30 uur). De plek waar de fietsen gestald mogen worden is aangegeven met een sticker op de buitenkant van de trein. Lees hier hoe je je fiets mee kunt nemen in de trein.
8. Let op in Limburg en Brabant, daar is de fietsdiefstal erg hoog
Fietsendieven gaan niet op vakantie. Sterker nog, op plekken waar in de zomer veel fietsers neerstrijken slaan bendes toe. Een opvallende trend is nu dat er veel fietsen in Brabant en Limburg gestolen worden. De diefstal is zo hoog dat verzekeringsmaatschappijen de premies verhogen in Limburg. Let dus ook op vakantie – en zeker in Limburg – goed op je fiets!
De Fietsersbond strijdt voor een beter fietsklimaat
De fietspaden in Nederland zijn er niet zo maar gekomen. Daar heeft de Fietsersbond voor gestreden. Dan doen we nog steeds. Help je mee?
Ja, ik word lid!